Bill Gates még mindig a leggazdagabb a Forbes szerint

Székelyhon 2017. március 20., 19:13

Idén is Bill Gates a világ leggazdagabb embere a Forbes listáján, jelenlegi vagyonát 86 milliárd dollárra becsüli az amerikai üzleti magazin.

Bill Gates Fotó: Reuters

A 61 éves üzletember, a Microsoft szoftveróriás társalapítója a negyedik egymást követő évben vezeti a világ leggazdagabbjainak listáját, amelynek élén összesen 18 alkalommal állt az elmúlt 22 évben – írja az MTI.

Warren Buffett amerikai tőzsdeguru, a Berkshire Hathaway holding vezetője, Bill Gates jó barátja, a harmadikról a második helyre rukkolt előre 75,6 milliárd dollárra becsült vagyonnal. Az idei lista harmadik helyére ugrott előre 72,8 milliárd dollárral Jeff Bezos, az Amazon internetes óriáscég 53 éves alapítója és elnök-vezérigazgatója, akinek vagyona 61 százalékkal nőtt egy év alatt sikeresen terjeszkedő cége tőzsdei árfolyama szakadatlan emelkedésének köszönhetően. A tavaly második, Amancio Ortega, az Inditex textilipari vállalat és a Zara divatárumárka 80 éves alapítója a negyedik helyre csúszott vissza 71,3 milliárdos vagyonával, Bezos üstökösszerű előretörése miatt.

Mark Zuckerberg, a Facebook 32 éves alapítója 56 milliárd dollárra becsült vagyont mondhat a magáénak, ezzel az ötödik helyre lépett előre a tavalyi hatodikról. A mexikói Carlos Slimnek, aki 2010 és 2013 között a világ leggazdagabb emberének számított, idén csak a hatodik helyezéshez volt elegendő az 54,5 milliárd dollárra becsült vagyona.

A világ húsz leggazdagabb embere között négyen vannak, akik 60 évesnél fiatalabbak, mindannyian az internet mágusai,

Bezoson (53) és Zuckerbergen (32) kívül a Google társalapítói, az egyaránt 43 éves Larry Page és Sergey Brin.

A lista 1850 olyan személyt sorol fel, akinek becsült vagyon eléri az 1 milliárd dollárt. A magyar származású Soros György a 33. helyen áll 25,2 milliárd dollárra taksált vagyonnal (tavaly 24,9 milliárdra becsülték befektetéseinek értékét, akkor ez a 23. helyezéshez volt elegendő).

Elhunyt a milliárdos David Rockefeller
A Rockefeller Alapítvány jelentette be halálát, amiben „minden idők egyik legbefolyásosabb pénzügyi embereként és filantrópjaként” írták le – tudósít a Híradó.hu. 1915. június 12-én született New Yorkban, 2004 óta volt az USA egyik leghíresebb és legbefolyásosabb családjának feje és legidősebb tagja. Előbb a Harvardon végzett 1936-ban, majd tanult a London School of Economicson. Itt ismerkedett meg a későbbi elnök John F. Kennedyvel, akinek a húgával még randizgatott is. Végül közgazdaságból is végzett a Chicagói Egyetemen. Harcolt a második világháborúban a katonai hírszerzésnél Észak-Afrikában és Franciaországban. A háború végeztével a családjához tartozó Chase Banknál dolgozott. Hat gyermeke született, három fiú és három lány. 101 éves korában szívelégtelenségben hunyt el otthonában.