Évtizedes csend után szólaltatják meg az orgonát

Simon Virág 2017. március 20., 18:07

Igazi asztalosműhelyhez hasonlít a marosszentgyörgyi római katolikus templom kara, ahol hétköznaponként Dénes Endre javítja az orgonát. Baricz Lajos plébános örvend, hogy lehetősége lesz meghallani, hogyan szól igazi hangján a hangszer.

Baricz Lajos plébánosnak sok terve van még Fotó: Boda L. Gergely

A marosszentgyörgyi római katolikus templomban lévő kicsi, csupán négyoktávos orgonát 1880-ban készítette Vass István, s a hosszú használat során többször toldották-foltozták, javítgatták.

Immár tíz éve teljesen néma.

Baricz Lajos plébánostól megtudtuk, hogy amikor 15 évvel ezelőtt idekerült, még használták az orgonát, de már nem volt meg az eredeti szép hangja, s hamarosan lecserélték egy harmóniumra, majd egy elektromos orgonára.

Dénes Endre nagy lelkesedéssel mesél a munkájáról Fotó: Boda L. Gergely

„De azért mindig vártuk, hogy érkezzen el az idő arra, hogy a régi orgonánkat megjavíttassuk. A templomfelújításnak volt elsőbbsége, s mivel tudtuk, hogy a fa kazettás mennyezet cseréje során nagyon sok por keletkezik majd, csak ezután akartunk nekifogni az orgonajavításnak. A kazettás mennyezet hat év után elkészült, így a napokban nekifogott a munkának Endre is. Örvendünk, hogy ő javítja, elérhető áron, hiszen marosszentgyörgyi, itt cserkészkedett az udvarunkon, s tudjuk, hogy alapos és jó munkát végez” – mondja a plébános, és közben mutatja, hogy a karzatra is szeretne a kazettás mennyezethez hasonló díszítést készíttetni.

Fotó: Boda L. Gergely

Dénes Endre tíz évig a szászhermányi neves orgonaépítő műhelyben tanult, külföldön is képezte magát. Mint elmondta, két hónap alatt szeretné restaurálni az orgonát, eddig sikerült a betervezett napi munkát elvégeznie. Lelkesen beszélt az ideiglenesen a toronyba költözött orgonasípokról, a szélládáról és a bőrtömlőről, amelyet szakértelemmel tett rendbe. Azt is megtudtuk, hogy a régi orgonáknak a legnagyobb ellensége az idő és a templomban lévő hőmérséklet-ingadozások, de sokat árthatnak a hozzá nem értő javítások is.

Fotó: Boda L. Gergely

Ha elkészül a restaurálás és felhangoljuk, akkor bízom benne, hogy 15 évig szépen fog hangzani, nem lesz szüksége nagyobb beavatkozásra. Bár nem tudjuk, hogy milyen volt az eredeti hangja, meggyőződésem, hogy sokkal szebben hangzik majd, mint az újfajta elektromosok

– mondja a fiatalember. Szerinte egyre többen ismerik fel a régi orgonák restaurálásának fontosságát, s bízik benne, hogy a megtanult szakmáját sokáig tudja majd gyakorolni.

Fotó: Boda L. Gergely