Kevesebbe kerül a magyar útlevél

Székelyhon 2017. március 20., 17:42

A törvény értelmében az állandó magánútlevél kiállítása illetékmentessé vált a 65. életévüket betöltött személyek esetében.

A változás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Magyarországon beadott kérelmek esetében az útleveleket díjmentesen állítják ki, míg a konzulátuson történő igényléskor az eddigi 28 euró helyett mostantól 20 eurót kell majd fizetniük a 65. életévüket betöltött személyeknek (az illetékmentesség nem érinti a díjban megjelenő 20 euró értékű konzuli közreműködési díjat, melynek megfizetésére vonatkozó kötelezettség továbbra is fennáll) – jelezte közleményben Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa. Az útlevelek érvényességi ideje továbbra is 10 év.

Ugyanakkor nincs változás a 18-65 éves ügyfelek által igényelt útlevelek tekintetében, a 10 éves érvényességi idejű útlevél ára 65 euró, míg az 5 éves érvényességi idejű útlevél 44 euróba kerül.

A 18 év alatti ügyfelek esetében sincs változás: az útlevél ára továbbra is 28 euró. A közleményben továbbá felhívják a figyelmet, hogy útlevéligényléskor a 12 éves kor alatti gyermekek megjelenése nem kötelező, de egy darab, a gyermeket ábrázoló (3 hónapnál nem régebbi) igazolványképre (3,5x4,5 cm) ez esetben is szükség van. 6 év alatti gyermekek esetében kérik, hogy minden esetben hozzanak egy friss igazolványképet, akár jelen van a gyermek személyesen, akár nincs.