Áradásveszélyt jelentenek a hordalékhalmok

Dávid Anna Júlia 2017. március 20., 14:05

Elkezdték a meder- és ároktakarításokat az udvarhelyszéki települések egy részén, számos faluban kalákát is hirdettek a közmunkára. Van olyan község, ahol az önkormányzat szükség esetén munkagéppel segíti a lakókat az áradásmegelőzés elvégzésében.

Ároktakarítás és szemétgyűjtés Miklósfalván Fotó: Pál Árpád

A megyei vízügyi igazgatóság, a környezetőrség, a környezetvédelmi ügynökség, az erdőőrök és a katasztrófavédelem munkatársaiból álló ellenőrző csoportok a prefektusi hivatal irányításával megkezdték az ellenőrzéseket a megye településein.

Jean Adrian Andrei Hargita megyei prefektus bejelentése szerint

a vízfolyások kitakarítását, ugyanakkor az árkok és vízelvezető csatornák karbantartását is ellenőrzik a megye településein.

Adrian Pănescu, a megyei prefektusi hivatal szóvivője érdeklődésünkre elmondta, az ellenőrzések során megvizsgálják, milyen állapotban vannak a folyók partszakaszai, hogy áradások esetén a nagy mennyiségű vizet mennyire tudják elvezetni az árkok és vízelvezető csatornák, ugyanakkor megvizsgálják azt is, hogy ki vannak-e takarítva azok. A megyei vízügyi igazgatóság, a környezetőrség, a környezetvédelmi ügynökség, az erdőőrök és a katasztrófavédelem munkatársaiból összeállított ellenőrző csoportok munkáját a prefektusi hivatal koordinálja.

Az ellenőrző tevékenységbe esetenként a helyi önkormányzat munkatársait is bevonják

– tudtuk meg a szóvivőtől.

Medrükben tartanák a vizeket az Udvarhelyszéki településeken Fotó: Pál Árpád

Azt tapasztalják, hogy számos helyen fahulladékot, mosztot tárolnak a folyó- és patakmedrek közelében, ezeket is ellenőrzik majd. A hidak, pallók környékét is megvizsgálják, ez azért fontos, mert ha nincsenek kitakarítva, egy nagyobb esőzéskor eldugulhatnak és áradásveszélyt okoznak. Amennyiben rendellenességeket találnak, felszólítják majd az érintett intézményeket és a lakosságot, hogy biztosítsák a víz akadálymentes lefolyását, ellenkező esetben büntetni fogják őket – tájékoztatott Adrian Pănescu, hozzáfűzve, hogy a bírságok értéke ötezer lejtől akár 20 ezer lejig is terjedhet.

Az ellenőrzések megyeszerte párhuzamosan zajlanak, csütörtökön kezdődtek és a hónap végéig tartanak.

Érdeklődésünkre Balla Izabella, a Hargita Megyei Környezetőrség vezetője is megerősítette az áradásmegelőző munkálatok szükségességét, ugyanakkor elmondta, e tekintetben évről-évre kevesebb gonddal találkoznak. Csíkszéken már elkezdődtek az ellenőrzések, Udvarhelyszéken a következő hetekben fognak lezajlani – tájékoztatott a környezetőrség vezetője.

Segítséget kértek a vízügytől

Homoródszentmárton község falvaiban a lakók már kitakarították a házaik körüli sáncokat, árkokat, ahol pedig nagyobb munkákat kell végezni, ott a községháza tulajdonában levő munkagéppel oldják ezt meg – mondta el Jakab Attila polgármester. Bár az elmúlt nyáron háromszor is elöntötte a víz a település falvait, nem tartanak az árvíztől Homoródszentmártonban. A Gyepes patakán már ősszel parterősítő munkálatokat végeztek és a vízügyi igazgatóság munkatársaival is felvették a kapcsolatot, hogy az idei terveikbe foglalják bele a Várca patak és a Lókod patakának átfogóbb medertakarítását. Ezek a patakok nyáron szinte kiszáradnak, mégis az a tapasztalat, hogy egy nagyobb esőzéskor igencsak megáradnak és emiatt gondot okozhatnak – magyarázta a polgármester.
Nem tartanak áradástól

Farkaslaka község falvaiban is zajlanak a takarítási munkálatok – tudtuk meg Geréb Péter alpolgármestertől. A község falvaiban kalákát szerveznek a sáncok kitakarítása érdekében. Kecsetben már elvégezték ezt, Malomfalván is nekifogtak, Farkaslaka és Szentlélek következik – tudtuk meg az alpolgármestertől. Geréb Péter azt is elmondta, tervben van a Nyikó felső részében egy duzzasztógát építése, folynak a párbeszédek, de konkrétumokról egyelőre nem tudnak beszámolni.

Eltűnik a patak a hordalékhalmok között. Áradásveszély Fotó: Pál Árpád

Kányád községben még nem fogtak neki a medertakarítási munkálatoknak, de a helybéliek és a szociális munkások már a porták körül, illetve a falu széli árkokat elkezdték takarítani. Az elmúlt évben az árvíz után a patakfolyások melletti fákon tetemes mennyiségű szemét akadt fel, és ez folyamatosan megismétlődik, ugyanis a patakok felső szakaszáról sodródnak lefelé – mondta el György Sándor, a község polgármestere. Az erdészet és a vízügy munkatársaival egyeztettek, hiszen fákat kellene kivágni a patakok mentén, ahhoz hogy a vizek akadálytalanul lefolyhassanak. A községvezető úgy látja, hogy nincs megfelelő kapcsolat az illetékes hatóságok között, ezért egyelőre stagnál a munka.