Kisöprik a port a városból

Dósa Ildikó 2017. március 20., 12:37

Felgyűlt a székelyudvarhelyi útszéleken a télen kiszórt csúszásgátló beszáradt sara és a por, ami nemcsak bosszúságot okoz szeles időben, hanem egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Takarítás Székelyudvarhelyen. A lakótelepeken március végéig takarítanak Fotó: Pál Árpád

Közösen végzi a város utcáinak takarítását a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal városgazdálkodási osztálya az RDE Hargita köztisztasági vállalattal. Idén március elején, amint a hó elolvadt és felengedett a fagy, el is kezdték a tavaszi nagytakarítást.

A forgalomkorlátozás programja Udvarhelyen

Hétfőn az Építők, a Szabók, az Asztalosok utcák, kedden a Győzelem utca (a Forrás és a Lakatosok utcák közötti szakaszon), a Lakatosok és a Cipészek utcák, szerdán a Kisköved utca, a Győzelem utca (a Kisköved és a Forrás utcák közötti szakaszon), Céhek utca, csütörtökön a Virágok sétánya, a Téglavetők utca, az Ifjúság bejárat, a Gyepes bejárat, a Győzelem utca (a Virágok sétánya és a Kisköved utca közötti szakaszon), pénteken pedig a Függetlenség sugárút (a Győzelem és a Tábor utcák közötti szakaszon) lesz lezárva. Jövő héten (március 27. és 30. között) hétfőn a Függetlenség sugárút (a Tábor és a József Attila utcák közötti szakaszon), Ady Endre utca (a Tábor utcák és a Függetlenség sugárút közötti szakaszon), kedden a Tábor utca (a Függetlenség sugárút és a Bethlen Gábor utca közötti szakaszon), Szarkakő utca, Testvériség utca, Tavasz sétány, Béke utca, szerdán a Szentjános utca, Rózsa utca, Szentimre utca, csütörtökön pedig a Kiss Gergely utca, Cserehát (a líceum és a Kiss Gergely utcai szakaszon), a Kuvar utca, a Tölgyfa utca kerül sorra a portalanításban.

A városgazdálkodási osztály arra kéri a lakosságot, hogy az ütemezés szerinti időszakban járműveikkel ne parkoljanak a jelzett közterületeken, hagyják szabadon azokat. Az ott hagyott és a munkálatokat akadályozó járműveket a helyi rendőrség segítségével elszállítják. A lombtalanításból származó ágakat és növényi hulladékot március 25-én délig kell kitenni a hulladéklerakók vagy kukák mellé, mert azokat akkor szállítja el a hulladékgazdálkodási vállalat.

Az elmúlt napokban a Városháza teret, a Kossuth Lajos, a II. Rákóczi Ferenc, a Tomcsa Sándor, valamint a Bethlen Gábor, a Villanytelep és a Tompa László utcákat takarították meg a portól. Elsőként felszedték a szegélykővek mellett lerakódott sarat és kézi erővel felseperték az útszakaszokat.

Egy nagy munkagéppel minden nap este hét és hajnali négy óra között felseprik az úttestet, egy kisebb géppel pedig a járdafelületek tisztítását végzik

– tudtuk meg a hivatal sajtóosztályától. Megkezdték a város köztereinek, zöldövezeteinek a takarítását is, ugyanakkor a szociális segélyben részesülők nekifogtak a városi park megtisztításának, ezzel egyidőben zajlik a játszóterek kitakarítása, javítása is.

Harc a porral. Az éjjeli órákban is dolgoznak Fotó: Pál Árpád

Az általános takarításhoz hozzátartozik az utcai bútorzat, illetve az utcai szemetes kukák megtisztítása is. Minden tevékenység egy korábban meghatározott útvonal, terv szerint zajlik, azonban szükség esetén a vezetőség beleegyezésével ez módosítható – közölte a hivatal sajtóosztálya.

A tömbháznegyedekben hétfőtől a hónap végéig takarítják az utakat és a járdákat, ezért az érintett szakaszokon forgalomkorlátozás és időszakos parkolási tilalom lesz érvényben. Ennek ütemtervét a tömbházak bejáratainál, valamint a városháza honlapján és Facebook oldalán is közzétették. A hivatal számít arra, hogy a lakosság a tavaszi nagytakarítás idejére elvégzi a tömbházak, lakóházak körüli lombtalanítást, ugyanakkor megszervezik a hozzájuk tartozó zöldövezetek takarítását is.

Székelykeresztúron az autók gyakran felkavarják az út szélén maradt téli csúszásgátlót, azonban itt is elkezdték a tavaszi takarítást. Kézi erővel sepernek úgy a köztisztasági vállalat alkalmazottai, mint a szociális segélyből élők – mondta el érdeklődésünkre Rafai Emil polgármester.

Fotó: Pál Árpád

Mi város is, falu is vagyunk. Sajnos itt kihalóban van az a régebbi falusi szokás, amikor mindenki szombaton vagy vasárnap megseperte a portája előtt

– összegezte Rafai.

Gépet vásárolnak Szentegyházán

„Sok téli csúszásgátló anyag gyűlt fel az út szélén, azt most a szociális segélyben részesülők seprik össze. Havonta egyszer a köztisztasági vállalattal is felsepertetjük az aszfaltos utakat” – közölte Molnár Tibor, Szentegyháza polgármestere. Általában nyolcan-tízen dolgoznak, ám mire a kisváros összes aszfaltját felseprik, kezdhetik elölről – tette hozzá a településvezető, de azt is elmondta, korábban már kinéztek egy porszívós munkagépet, amelynek a megvásárlását belefoglalták az idei költségvetésbe. Ezt majd a felgyűlt pormennyiségtől függően fogják használni.