Nagyobb költségvetés, rövidebb várólisták – áprilistól

Molnár Rajmond 2017. március 20., 11:26

Jövő hónaptól jelentősen lerövidülnek a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral szerződésben álló egészségügyi szolgáltatók várólistái.

A költségvetés több egészségügyi szolgáltatást nyújt a biztosítottaknak Fotó: Veres Nándor

Április elsejétől lép életbe a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár idei évre vonatkozó költségvetése, a leosztott pénzalap pedig jóval nagyobb az előző évekéhez képes. Minden szolgáltatási területre több finanszírozás jut.

Nagyobb pénzalap jut többek között a házi- és szakorvosi szolgáltatások finanszírozására, a paraklinikai szolgáltatásokra (laboratóriumi vizsgálatok, MRI és CTI vizsgálatok), nő az otthoni beteggondozásra fordítható összeg, több pénz jut a betegek számára biztosított gyógyászati segédeszközökre, a biztosított személyek napi kórházi ápolására szánt összegek is növekednek, ezek mellett pedig a pénztárral szerződésben álló fogorvosok is jelentősebb pénzből gazdálkodhatnak.

Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérizgatója úgy véli,

sok szempontból nem volt ilyen jó helyzetben az intézmény pénzügyek terén, mint idén.

Azonban – tette hozzá –, ez még nem jelenti azt, hogy naprakész szolgáltatásai lesznek a Hargita megyei biztosítópénztárnak.

Az MRI és CTI vizsgálatok során továbbra is lesznek várólisták, de az évnek lesznek olyan szakaszai, amikor a laboratóriumi vizsgálatoknál is. A mostani egy elfogadható helyzet, az előrelátások szerint egyensúlyba lesz az év pénzügyek terén. A várólisták jelentősen lerövidülnek, de nem szűnnek meg

– részletezte Duda Tihamér.

A keretszerződés újdonságai

A költségvetés mellett áprilistól megújul az Országos Egészségbiztosítási Pénztár keretszerződése is a szolgáltatókkal, amely több újdonságot is tartalmaz: egyik a fontosabbak közül, hogy emelkedik a háziorvosoknak nyújtott finanszírozás összege a feliratkozott pácienseik után. Továbbá, a biztosítottaknak lehetőségük lesz úgynevezett megelőző szolgáltatásokra díjmentesen feliratkozni az orvosnál, amelyek lényegében a modern kor betegségeit hivatottak megelőzni: például gyerekek esetében az elhízást, felnőttek esetében a magas koleszterinszintet. Újdonság az is, hogy bizonyos betegségek esetében eddig csak szakorvos küldhette a pácienst laboratóriumi vizsgálatra, ezentúl viszont a háziorvos is megteheti ugyanezt. A kórházak által díjmentesen nyújtott szolgáltatások is megújulnak a bennfekvő biztosított személyek számára. Fontos újdonság továbbá az is, hogy ha valaki nincs megelégedve a háziorvosával, akkor panaszt nyújthat be a megyei egészségbiztosítási pénztárhoz, amelyben kérheti, hogy más háziorvoshoz járhasson. Eddig csak hat hónap után volt lehetőség a váltásra – számolt be Duda Tihamér.

A megyei egészségbiztosítónál jelenleg folyamatban vannak az újabb szerződéskötések, szerződéshosszabbítások az egészségügyi szolgáltatókkal (házi- és szakorvosok, fogorvosok, laboratóriumok, gyógyszertárak stb.), ezek pedig szintén április elejétől lépnek érvénybe. Fontos – jegyezte meg Duda –, hogy a héten egy öt tagú szakbizottság dönt a szerződések megkötéséről, meghosszabbításáról, így jövő hónaptól új szolgáltatókkal egészülhet ki a biztosítópénztár palettája. Az előbb említett megnövekedett költségvetésnek köszönhetően pedig több szolgáltató szerződhet a pénztárral.