Pótdíjfizetési értesítő várja a mulasztókat

Kovács Attila 2017. március 20., 09:05

A csíkszeredai fizetéses parkolókban ismét ellenőrzik a parkolójegyek vagy bérletek érvényességét március 16-ától. A szabálytalankodókat már aznap pótdíjfizetési értesítők várták, és az is kiderült, hogy sokan vásárolnak jegyet sms-ben.

Megváltozott a parkolóőrök egyenruhája is Fotó: Gecse Noémi

Nem csak a kerékbilincsek tűntek el, a fizetéses parkolást működtető cég alkalmazottainak formaruhája is megváltozott Csíkszeredában. Egyszerű és gyors az sms-ben történő jegyvásárlás, a szabálytalankodóknak pedig pedig nem a kerékbilincseket szállító sötét autót kell várniuk, hanem percek alatt kifizethetik, akár telefonjukról is az alkalmazott pótdíjat – ezek a látható változások, miután ismét ellenőrzik a parkolójegyek vagy bérletek érvényességét.

Szőcs Róbert, a parkolási rendszert üzemeltető City Parking Kft. ügyvezetője kérdésünkre azt mondta, már első nap szükség volt pótdíjfizetési értesítések elhelyezésére, ezeket az összegeket ki is fizették. A tapasztalat azt mutatja, hogy a most bevezetett mobilfizetési lehetőségre is szükség van, mint megtudtuk, már ilyen módon is fizettek ki pótdíjat.

Fotó: Gecse Noémi

Meglepően sokan használják az sms-ben történő jegyvásárlást is, nem is gondoltuk, hogy ekkora igény lesz rá. Aki letölti a mobilalkalmazást, már az autóból jegyet válthat

– értékelt Szőcs Róbert.

A korábbi gyakorlathoz viszonyítva szintén változás, hogy a fizetéses parkolókban szolgálatot teljesítő őrök kizárólag a parkolóhelyeket szabálytalanul, díjfizetés nélkül használók ellen intézkedhetnek.

A parkolókon kívüli közterületek nem tartoznak a hatáskörükbe.

Tehát a tiltott helyeken, gyalogátjárókon, útkereszteződésekben vagy például járdán megálló, parkoló járművek vezetőivel szemben csak a közlekedésrendészet léphet fel, pénzbírsággal és büntetőpontok alkalmazásával. Szőcs Róbert kérdésünkre azt mondta, több visszajelzést kaptak arról, hogy ezt a feladatot a közlekedésrendészet komolyan veszi, és ellenőrzéseket végez.

Fotó: Gecse Noémi

Pótdíj vagy bírság

A pótdíjfizetésre kötelezett autósok az 50 lejes összeget a City Parking Kft. székhelyén, illetve banki átutalással vagy mobilfizetési alkalmazás használatával fizethetik ki. Ha ezt nem teszik meg két munkanapon belül, a mindenkori bruttó minimálbér 10 százalékát, jelenleg 145 lejt kell bírságként befizetniük a polgármesteri hivatal pénztárába. A mobilfizetési lehetőség az sms-ben történő parkolójegy-vásárláshoz készült alkalmazás segítségével használható. A mobilalkalmazás letöltéséről szóló tájékoztató, valamint az sms-díjbefizetéssel vásárolható parkolójegyre vonatkozó információk, kódok is megtalálhatók a parkolóautomatákon.