Rengeteg pénzzel nem tud elszámolni az egykor nagy elismerésnek örvendő szívorvos

Szucher Ervin 2017. március 18., 18:27

Vagyona nélkül maradhat a ’70-es évek végétől a ’90-es esztendők derekáig a marosvásárhelyi nagykórházban tevékenykedő Şerban Brădişteanu.

Elkobozhatják a nagyvagyonosok értékeinek egy részét, ha nem tudják igazolni jövedelmük forrását. Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség jelentése szerint jegyzékükön főként közalkalmazottak szerepelnek, rendőrök, volt szenátorok, képviselők és polgármesterek.

A hatóság vizsgálatai után elkészített lista élén Şerban Brădişteanu, a marosvásárhelyi nagykórház egykori szívorvosa áll. A jelenleg Bukarestben,

a Floreasca kórházban osztályvezetőként dolgozó szívsebész közel négymillió eurónak megfelelő összegről nem tud elszámolni.

A listán szereplő személyek vagyonának egy részét elkobozhatja a hatóság, ha azok továbbra sem tudják igazolni, honnan származik az. Brădişteanu esetében a bukaresti táblabíróság elfogadta az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) kérését, melynek alapján elkobozhatják az orvos-politikus vagyonát.

Az ANI már kilenc évvel ezelőtt le szerette volna foglalni a vizsgált személy javait, de 2011-ben a táblabíróság elévültnek nyilvánította az ügyet. Jó ideig úgy tűnt, az orvos-politikus nem csak megmenekült, de komolyan vissza is vágott az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnek. Ügyvédjei ugyanis az Alkotmánybírósághoz fordultak, kérve, hogy a taláros testület állapítsa meg az ANI működését szabályozó 2007/144-es törvényről annak alkotmányellenességét. Egy adott pillanatban úgy tűnt, Brădişteanu és az általa pénzelt jogászcsapat a felszámolás határára sodorja az ANI-t.

Nem sokkal később fordulat következett be az ügyben: az amúgy is tehetős orvos látványos meggazdagodását vizsgáló ügynökség a legfelsőbb ítélő és semmítőszékhez fordult, mely 2014-ben megsemmisítette a táblabíróság döntését, és a per újratárgyalását rendelte el. A március 8-án hozott újabb ítéletében az igazságszolgáltató szerv megállapította, hogy a parlament felsőházában eltöltött négy év alatt Şerban Brădişteanu jelentősen nagyobb vagyonra tett szert, mint amennyit a fizetéséből és különböző juttatásaiból szerezhetett volna. Az ANI számításai szerint a szívsebész 3,59 millió eurót és 414 ezer dollárt nem tud igazolni.

A 2016-os esztendő sem bizonyult túl jónak a Floreasca kórház osztályvezető főorvosa számára. Az Országos Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) lefoglalta a 425 ezer euróra felbecsült ciolpani-i (Ilfov megye) villáját, a bukaresti brâncovenesc stílusban épült műemlék jellegű emeletes házát és a szintén fővárosi garzonlakását. Az ügyészek szerint Brădişteanu kilenc millió euróval károsította meg az államot, amikor az országos börtönigazgatóság számára egy trükkös közbeszerzési eljárást szervezett.

A Dolj megyei Sadovan született Şerban Brădişteanu 1978-ban végezte el a kolozsvári orvosi egyetemet, és az akkori románosítási politikának köszönhetően,

regátiként Marosvásárhelyre kapta kihelyezését, az úgynevezett reparticiót.

Néhány év alatt a megyei kórház egyik legismertebb orvosává nőtte ki magát. Szívsebészként számos betegnek mentette vagy hosszabbította meg az életét, ugyanakkor egy rendkívül pénzéhes orvos hírében állt. Közel két évtized után Temesvárra költözött, onnan pedig Bukarestbe. A politikába is beleártotta magát, négy évig, 2000 és 2004 között a Szociáldemokrata Párt Vâlcea megyei szenátoraként tevékenykedett. Ebben az időszakban állami kitüntetésben is részesült, Ion Iliescu Románia Csillagával jutalmazta szívsebészi pályafutását. Azóta egyre több botrányba keveredett, jobbára korrupciós bűncselekményeitől volt hangos a sajtó.

Visszaéléssel és jelentős csúszópénz igénylésével, illetve elfogadásával vádolták meg a börtönkórházak felszerelésére kiírt versenytárgyalás során, kiderítették, hogy egyetemi oktatói pályája kerülő úton ívelt a magasba, végül a tetemes vagyona miatt került újból az ügyészek figyelmébe. Műhiba miatt is pereli egy bizonyos Costică Porime üzletember, akit Brădişteanu műtött, és – a bécsi orvosok szerint – befertőzte és még több gondot okozott a páciensnek. A vállalkozó egymillió eurós anyagi és egymillió lejes erkölcsi kártérítést igényel. Közben egy másik ügyben, 2015-ben Şerban Brădişteanut jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották bűnpártolásért. Az orvos-politikus ugyanis kórházi beutalással próbálta megakadályozni, hogy az öngyilkosságot megkísérlő – vagy valójában csak színlelő – exminiszterelnök Adrian Năstase esetében végrehajtsák a letöltendő börtönbüntetéséről szóló ítéletet.

A bírósági ítélet ellenére még senki nem kezdeményezte a magas rangú állami kitüntetés visszavonását, noha a Románia Csillaga szabályzata tisztán leszögezi, hogy a jogerősen elítélt személyek méltatlanná válnak az érdemrend további birtoklásához.

Hallgató pályatársak

Kíváncsiak lettünk volna az érintett személy egykori marosvásárhelyi kollégáinak a véleményére. A lapunk által megkeresett két sebész professzor közül egyik sem kívánt nyilatkozni. Azzal indokolták „visszahúzódásukat”, hogy nem lenne ildomos Brădişteanut bántani, annál is inkább, „mivel beavatkozásai és műtétei által mégiscsak életet mentett, ha pedig ezért hálapénzt kapott, biztos a beteg akaratából kapta”.