A krizantém a szeretet virága

Bús Ildikó 2012. október 30., 12:25

Ikebanákat, koszorúkat vásárolnak idén a legtöbben Halottak Napja előtt Sepsiszentgyörgyön. A virágárusok szerint az árak alacsonyak és a választék is nagy.

Fotó: Both Ildikó

A krizantém a részvét és a szeretet virága – mondta Molnos Júlia virágárus, így a többség azt vásárol halottak napja előtt, hogy megemlékezzen szerettei sírjánál. „Általában páros számú virágszálat vásárolnak, színes krizantémot, de van, aki rózsát vagy más virágot vásárol, olyat, ami az elhunyt személyhez kötődik. Idén sokan ikebanát is vettek vagy koszorúkat élő vagy művirágból, amely tovább tart majd a síron” – magyarázta a virágárus.

A köztudatban a krizantém egyértelműen a halottak napjához, a temetőkhöz kapcsolódik, ezzel az őszi virággal van tele minden virágos stand és virágüzlet Sepsiszentgyörgyön is. Az árak változók, a szálankénti egy lejtől a harminc lejes csokorig bármit lehet venni. Az árusok szerint a krizantém tartós, ellenáll a fagynak és hosszú ideig pompázik színesen a sírokon, ezért is lett halottak napi virág, hiszen épp az ellenkezőjét, az életet hirdeti.

A központi park virágárusainál hétféle krizantém pompázik, az egyik vállalkozó elmondása szerint évről évre újít, újabb és újabb fajtákat próbál ki, melyekre nagy az igény. A krizantém termesztésénél sok mindent el lehet rontani, vigyázni kell vágás után is a tárolásra – magyarázta a vállalkozó –, de megéri foglalkozni vele, hiszen halottak napja előtt rengeteget adnak el belőle.

A virágcsokrok, koszorúk és ikebanák mellett gyertyában sincs hiány a sepsiszentgyörgyi virágosoknál: a 20 banis kis gyertyától a 30 lejes óriási mécsesig minden kapható. A legtöbben az egyszerűbb, kis, fehér gyertyákat választják – mondta Molnos Júlia, akivel a vásárlók a bánatukat is megosztják olykor.

„Volt, hogy valaki nagy csokrot vásárolt és több mécsest, majd elmesélte, hogy nemrég veszítette el az édesanyját. Ezek megható történetek, és minden szál virágba beleérzek én is egy ilyet. A halottak napja nem szomorú nap, hanem az emlékezés, szeretet és meghatottság napja. Minden krizantémnak van egy titka” – fejtette ki a virágárus.