A Sportklub maradt talpon

Dobos László 2017. március 14., 23:29

Csíki sikerrel zárult a román felnőtt jégkorongbajnokság székelyföldi elődöntője. A három nyert mérkőzésig tartó Sportklub–Progym párharc ötödik összecsapásán a csíkiak 3–1-re győztek, így ők lesznek a Brassói Corona ellenfelei a döntőben.

Fotó: Gecse Noémi

Telt ház előtt kezdődött kedd este a Vákár Lajos Műjégpályán a Sportklub–Progym összecsapás, sokan a lépcsőkön és a korlátokon állva nézték végig a találkozót. A hangulat a 15–20 évvel ezelőtti Sportklub–Steaua rangadókra emlékeztetett, utoljára akkor voltak ilyen sokan egy csíki hokimeccsen.

Remek hangulatot teremtett a nézőtéren a két szurkolótábor, a csíkiak és a gyergyóiak is végig sportszerűen, civilizáltan buzdították kedvenceiket, a végén pedig közösen énekelték el a székely himnuszt.

Fotó: Gecse Noémi

A találkozón végig a Sportklub akarata érvényesült, a csíkiak sikere a játék képe alapján teljesen megérdemelt. A Sportklub a már a 2. percben megszerezte a vezetést, egy gyors kapu előtti akció végén Péter Róbert volt eredményes (1–0). A második harmad hasonlóan kezdődött a Sportklub számára, a csíkiak újra gólt szereztek a játékrész 2. percben: Bíró Tamás ritkán látható gólt lőtt, buliból, bedobásból bombázta a gyergyói kapuba a korongot (2–0).

A csíki fölényben zajló második harmad újabb Sportklub góllal zárult, a végrehajtó az elődöntőben végig kitűnő teljesítményt nyújtó Valchar volt, ő egy kaput megkerülős akció végén közelről juttatta Szakács kapus hálójába a korongot (3–0).

Az utolsó játékrészben a Sportklub nem kockáztatott, a Progym többet próbálkozott, mindkét kapunál kimaradt egy-egy ziccer, a Progymtól Konyajev, a Sportklubtól pedig Moldován nem tudott gólt lőni tiszta helyzetben.

Fotó: Gecse Noémi

Több mint három perc volt hátra, amikor emberelőnybe került a Progym, a gyergyóiak pedig kapusuk helyett is mezőnyjátékost küldtek a jégre, és szépített is a gyergyói gárda: Jaskevics távoli bombalövése Onodi kapujában kötött ki (3–1). Az utolsó másodperceket is kapus nélkül játszotta a Progym, az eredmény azonban már nem változott.

Csíkszeredai Sportklub–Gyergyószentmiklósi Progym 3–1 (1–0, 2–0, 0–1)
Gólszerzők: Péter Róbert (2. perc), Bíró Áron Tamás (22.) és Radim Valchar (40.), illetve Georgi Jaskevics (59.). Büntetőpercek: 10–6. Játékvezetők: Csomortáni Zsolt és Máthé István, illetve Rédai Botond és Sikó Levente.

A párharcot a Sportklub nyerte 3:2-es összesítéssel. A másik ágon csak három mérkőzésre volt szükség, a Brassói Corona 3:0-ás összesítéssel nyerte a Dunărea Galați elleni párharcot.

A döntőt és a bronzmérkőzéseket – a tervek szerint – március 17. és 28. között rendezik. A döntő az egyik fél negyedik győzelméig tart, a bronzéremhez pedig három nyert mérkőzés szükséges.