Így ünnepel Maros megye magyarsága

Szász Cs. Emese 2017. március 14., 23:10

Kulturális műsorokkal és ünnepélyes koszorúzásokkal emlékeznek meg az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 169. évfordulójáról Maros megyében is.

Fotó: Pál Árpád

Marosvásárhelyen két helyszínen is lesz megemlékezés,

a Petőfi-szobornál és Székely Vértanúk emlékművénél.

A megemlékezések sora a Petőfi-szobornál kezdődik, ugyanis az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete hagyományos módon a költő lábaihoz hívja az érdeklődőket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére. A 14 órakor kezdődő eseményen ünnepi beszédet mond Ferencz Katalin, a Sapientia EMTE HÖK-elnöke, dr. Flender Gyöngyi Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja, valamint a történelmi egyházak részéről Ötvös József református lelkipásztor. Az ünnepi műsorban fellépnek a Bolyai Farkas Gimnázium, a Református Kollégium, a Művészeti Gimnázium, valamint a Római Katolikus Gimnázium diákjai. Az ünnepség koszorúzással zárul.

A Maros megyei RMDSZ az 1848–49-es szabadságharc és forradalom emlékére szervezett központi rendezvénye szerdán 16 órától a marosvásárhelyi Postaréten, a Székely Vértanúk emlékművénél kezdődik. A színes kulturális műsort és ünnepi beszédeket koszorúzás követi.

18 órától az immár szintén hagyományos Könyv és gyertya elnevezésű ünnepi gálával folytatódik a március 15-ei rendezvénysorozat a Kultúrpalotában. A rendezvényen azokat a Maros megyei személyeket tüntetik ki, akik kiemelkedő módon segítették a magyarságot, szorgalmazták az itthon maradást, szakmai felkészültségükkel segítették a közösség előremenetelét, valamint kiemelkedő munkát végeztek közösségünkért. A Könyv és gyertya-díjat a Maros megyei RMDSZ fennállásának 25. évfordulója alkalmából alapította. A kitüntetés 1990. február 10-én, a kisebbségi jogok védelméért meghirdetett könyves-gyertyás néma tüntetés emléke előtt tiszteleg.

A díjátadó kulturális műsora keretében fellép a Tiberius Quartet, valamint Ritziu Ilka Krisztina színművésznő. A gálát a neves magyarországi előadó Herczku Ágnes és a Banda koncertje zárja. A belépés díjtalan.

A marosvásárhelyi események mellett szerte a megyében is lesznek a szabadságharcra emlékező rendezvények: ünnepi istentiszteletek, misék, kulturális műsorok és koszorúzások. Az RMDSZ március 12 és 19. között összesen 46 településen szervez a 48-as forradalommal kapcsolatos eseményt.