Több mint egymillió lej közösségi befektetés

Székelyhon 2017. március 14., 22:31

Hatéves fennállása alatt 1,1 millió lejt fordított közösségi befektetésekre a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) – számolt be a keddi sajtótájékoztatón Bereczki Kinga, az alapítvány ügyvezetője.

Fotó: Bíró Blanka

Hozzátette, kültéri létesítményeket, biciklitartókat, mozgásparkot, kosárpalánkokat vásároltak, különböző programokat támogattak és ösztöndíjakat folyósítottak, kizárólag helyi erőforrásból gazdálkodtak.

A közösségikártya-programmal új szemléletet vittek a bónuszkártya-rendszerbe, tudatosan vásárló közösséget sikerült kialakítani,

ugyanakkor a vállalkozók is jobban figyelnek arra, hogy mire fordítják a szponzorpénzeket, aktív szereplők lettek, kialakult a közösségi felelősségvállalás – részletezte az alapítvány ügyvezetője.

Több projektjüket említette, többek között a Civil licitet, amelynek keretében a Kovászna megyében működő 174 civil szervezet programokkal pályázhat, majd ezekre forrásokat gyűjtenek, a Tekerj egy jó célért! szintén forrásgyűjtő, de egyúttal egészséges életmódot népszerűsítő akció, illetve A nem térkép e táj programban évente 1500 gyerek járta be a szülőföldjét. Saját erőforrásból tavaly 42, egyenként ezerlejes ösztöndíjat adtak, és a HKA bonyolítja a magyarországi Ady Endre-programot, amely 59, egyenként százezer forintos ösztöndíjat jelent. Négy éve működik a Csemetekert programjuk, több ezer őshonos csemetét juttattak el a falvakba, és létrehoztak egy 70 áras csemetekertet, ahová hatezer magot ültettek el. Egyéni megkeresésekre is nyújtanak támogatást, tavaly például 16 ezer lejjel finanszírozták a Puskás Tivadar Szakközépiskola távközlési múzeumának létrehozását.