Nem vált be Háromszéken a napelemes hulladékgyűjtő

Székelyhon 2017. március 14., 22:29

A kedvezőtlen éghajlat, de az emberek mentalitása miatt sem vált be Sepsiszentgyörgyön az elektromágneses kártyával nyitható, napelemes hulladékgyűjtő.

Részben a kedvezőtlen időjárás miatt nem vált be a napelemes rendszer. Illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Máthé László, a vállalat igazgatója elmondta, az olasz gyártmányú szerkezet nem birkózott meg a háromszéki téllel, a hidraulikában lévő olaj megsűrűsödött a hidegben, de napfény sem volt elég, hogy működtesse. Az igazgató szerint a lakók is nehezen szokták meg az elektromágneses kártyát, sokan kézzel feszegették, ezért gyakran elromlott.

Ez így kísérlet volt, ha beválik, akkor bővítettük volna a rendszert, de nem vállaljuk a kockázatot, hogy télen nem működik, így lemondunk erről a megoldásról –

összegezte Tóth Birtan Csaba alpolgármester.

A már felszereltről nem mondanak le, télen rákötik az elektromos hálózatra, nyáron továbbra is használható a napelem. A rendszert tavaly júniusban szerelték fel, öt köbméter hulladék tárolására alkalmas, és 450 családot szolgál ki. A korszerű hulladékgyűjtő 40 ezer euróba került, amit a helyi költségvetésből fedeztek.

A köztisztasági vállalat különben ebben az évben további húsz hulladékgyűjtőpont korszerűsítését tervezi a megyeszékhelyen. Ezzel mintegy 80 százalékuk megújul, hiszen tavaly már 27 hulladékgyűjtő-szigetet modernizáltak, 11 helyszínen földbe süllyesztett konténerek vannak.