Csíki sítájfutók a világ legjobbjai között

Székelyhon 2017. március 14., 19:28

Történelmet írtak a VSK Csíkszereda sítájfutói a krasznojarszki világbajnokságon. A hosszútávú próbán a VSK három sportolója is a legjobb harminc között ért célba, erre még a romániai sítájfutásban nem volt példa.

A vébén részt vevő csíki csapat. Balról jobbra: Csúcs András edző, Csúcs Klaus, Szép Zoltán és Simion Suciu Fotó: VSK Csíkszereda

Március 6–12. között a szibériai Krasznojarszkban szervezték meg a sítájfutók világbajnokságát. A kétévente megrendezendő vébén a házigazda oroszokon kívül 20 ország sportolói álltak rajthoz, Romániát három sportoló és egy edző képviselte, mind csíkiak. Csúcs András edző vezetésével Csúcs Klaus, Simion Suciu és Szép Zoltán három egyéni próbán és a váltóban állt rajthoz.

Egyéniben a legjobb eredmény Csúcs Klaus nevéhez fűződik, aki a 31 kilométeres hosszútávú versenyen (1000 m szintkülönbség) az előkelő 24. helyen ért célba, Suciu a 26., míg Szép Zoltán a 30. lett. A hosszútávú próbát a svéd Erik Rost nyerte az orosz Kirill Veselov és a norvég Lars Moholdt előtt.

A váltóversenyen az oroszok mindent vittek: a nőknél és a férfiaknál is rajt-cél győzelmet arattak. A romániai váltó első tagja, Suciu jól versenyzett, a 8. helyen adta át a stafétát, a második Szép Zoltán pedig a 12. helyen ért célba.

Csúcs Klausnak, az utolsó kilométereken sikerült megelőznie az olasz és a kazah váltót, és ezzel nagy küzdelemben volt a nyolcadik helyért a litván és a svájci váltóval. Az utolsó emelkedő azonban kifogott a csíkszeredai sportolón, aki így is az előkelő 10. helyen ért célba.

Szép Zoltán igyekszik a célba. A hosszútávú versenye sikerült a legjobban Fotó: VSK Csíkszereda

Két évvel ezelőtt a romániai váltót még csak két csíkszeredai alkotta, mostanra azonban a válogatott teljes egészében a Székelyföldről került ki, és ez a siker teljes egészében a VSK Csíkszereda érdeme.

Íme, az eredmények:
Csúcs Klaus: sprint – 29. hely, hosszútáv – 24. hely és váltó – 10. hely.
Suciu Simion: sprint – 39. hely, középtáv – 33. hely, hosszútáv – 26. hely, váltó – 10. hely.
Szép Zoltán: sprint – 42. hely, középtáv – 37. hely, hosszútáv – 30. hely, váltó – 10. hely.