Hargita megyei gyerekek rajzait állítják ki Sanghajban

Székelyhon 2017. március 14., 18:06

Hargita megyei gyerekek rajzait állítják ki egy nemzetközi tárlaton Sanghajban a Kínai-román Barátság Háza Hargita megyei fiókszervezetének segítségével.

Rusz Sándor (jobbról) már Szentegyáza polgármestereként elkezdte a Hargita megyei és kínai kapcsolatok kiépítését Fotó: Thomas Campean

A sanghaji kiállításon a Csiangszu tartomány 13 testvértelepülésén élő gyerekek rajzait állítják ki, mondta el kedden Rusz Sándor, a Hargita megyei szervezet vezetője – számol be az Agerpres.

Hargita megye két éve kötött együttműködési megállapodást a Csiangszu tartományhoz tartozó Vuhszi városával, így a megye diákjai is beneveztek a kínaiak által meghirdetett versenyre.

„Fesd le otthonod, álmodj a jövődről” címmel szervezett rajzversenyt a megye több tanintézményében a tanfelügyelőség és a barátság háza, a kiírásra pedig 130 alkotás érkezett. A tíz legjobb rajzot egy rajztanárokból és más szakemberekből álló zsűri választotta ki.

Rusz Sándor rámutatott, „a kínaiak számára fontosak a baráti kapcsolatok, még a gyerekek szintjén is” ugyanakkor „számukra az üzlet is jobban megy, ha emellett barátságok is születnek”.

„Nagy megtiszteltetés Hargita megyének, hogy miután bevezettük választható tantárgyként a kínai nyelvoktatást is, most egy ilyen felkéréssel fordult felénk a kínai állam. Persze minket a befektetések és a régió gazdasági fejlődése is érdekel, de ez valószínűleg a következő megbeszélések után valósulhat meg” – nyilatkozta Hargita megye prefektusa, Adrian Jean Andrei, aki aláírta a Vuhszi városával kötött baráti megállapodást.

2015 novemberében kötött együttműködési és testvértelepülési szerződést a 6,5 milliós lakosú Vuhszi város egy Hargita megyei delegációval, amelyet a prefektus vezetett.