Audiovizuális ünnepi slam a magyar nemzeti ünnep alkalmából

Szász Cs. Emese 2017. március 14., 16:50

A slammerektől megszokhattuk, hogy mindig valami szokatlannal rukkolnak elő. Ilyen volt a március 15-éről szóló szófaragás is. Idén azonban már nem teljesen újdonság, hogy szabadságról, forradalomról és nemzeti érzésekről slammelnek a magyar nemzeti ünnep alkalmából. Mert a szókovácsok szeretnek leporolni bizonyos témákat, ezzel is aktualizá

A slammerek megmutatják, milyen az ő márciusuk (archív felvétel)

12 szó a címe annak az audiovizuális ünnepi slam produkciónak, amelyre március 15-én 20 órától várják a közönséget Marosvásárhelyen. A Brăila utcai régi ortodox zsinagóga épületében az András Lóránt Társulat közreműködésével zajlik a produkció, így a négy slammer előadását táncjelenetek is tarkítják majd.

Az esemény szervezője a The Nest elnevezésű szervezet, amely az egyik legfőbb mozgatórugója az erdélyi slamkultúrának. Banga Szilárd – aki két éve viszi előre ötletgazdaként a The Nest csoportot, slam poetryvel pedig immár öt éve foglalkozik – úgy véli, nem szentségtörés a március 15-ei slammelésük.

„Az az alapelvünk, hogy nincs rossz téma, tabutéma, csak rossz megoldás. Mi meg ugye szeretjük lepallni a port bizonyos témákról, s ezzel aktualizálni azt. Így vagyunk Mátyás király születésnapjával, vagy az '56-os forradalommal, és természetesen március 15-ével is, amelyhez nem először nyúlunk” – mondja Banga Szilárd. Hozzáteszi, észrevették, hogy elcsépeltté váltak a forradalmi megemlékezések, ezért döntöttek úgy, hogy megmutatják, milyen az ő márciusuk. A slammereké, a fiataloké. Hogyan látja az új generáció a szabadság ünnepét most. Meg is próbálják komolyan művelni ezt a műfajt, március 15-e kapcsán például történészekkel találkoztak. „Amellett, hogy részletesebben megismertük az akkori történéseket, különös figyelmet fordítottunk az erdélyi eseményekre. Ezeket az információkat aztán minden slammer átviszi a maga kreatív gondolkodásán, s ebből lesz az előadás” – magyarázza Banga Szilárd.

Múlt évben a Köpeczi-Teleki házban volt hasonló esemény Fehér március címmel, ezúttal a 12 szó címet kapta az ünnepi produkció. A cél idén is ugyanaz. Megtudni, vajon mennyire erős kávét adtak 1848. március 15-én a Pilvaxban? Mi pezsgett egy katonának vagy egy hentes fiának vérében ezen a napon? És mi szivárgott el, amikor mindez elveszett? Milyen klisék kísértik azóta a magyarságtudatunkat emiatt? Miért és miként lehet erre emlékezni? Miért érdemes és hogyan lehet erről beszélni? És mi közünk van nekünk mindehhez? Többek között ezen kérdések körül tesznek néhány kört március 15-én a tánc és kortárs művészetek házában. Négy tehetséges ifjú slammel majd: Fazakas Zsolt, Járai Richárd, Tófalvi Előd és Vass Márton. A szöveget tánc- és mozgásjelenetek tarkítják az András Lóránt Társulat jóvoltából, a vizuális hatásokért pedig Banga Szilárd és a Same URL felel.