A gyógyszerhiány hátteréről

Tamás Gyopár 2017. március 14., 16:13

Gyógyszerek tűnnek el a patikák polcairól, de van, ahol csak időszakosan számítanak hiánycikknek. Melles Melinda, a Hargita Megyei Gyógyszerészkamara elnöke szerint nem kezelhető a gyógyszerhiány, a háziorvosok szerint viszont nem életveszélyes a helyzet.

El-el tűnnek gyógyszerek. Kellemetlenségeket, bonyodalmat okoz a hiányuk. Illusztráció

Noha valóban hetekig nem lehet hozzájutni egyes patikákban bizonyos gyógyszerekhez, a háziorvosok állítják, pácienseik esetében nem szakadt meg kezelés, hiszen ha nem kapható a megszokott gyógyszer, szakorvoshoz irányítják a beteget, aki más hatóanyagcsoportút ír fel. Az a beteg, aki nem szeretne változtatni a bevált készítményen, más város patikáiból szerzi be a megszokott gyógyszerét.

Melles Melinda, a Hargita Megyei Gyógyszerészkamara elnöke lapunknak elmondta, a gyógyszertárak – és így a betegek – alapvető gyógyszerekhez nem jutnak hozzá. Asztmások, reumások, epilepsziások gyógyszereiről, pszihotróp gyógyszerekről is szó van, akárcsak az otthon szedhető, középsúlyos és súlyos betegeknek segítő erős antibiotikumról, vagy cukorbetegeknek szükséges inzulinról. Több oka is van annak, hogy eltűnnek a romániai patikák polcairól az alapvető gyógyszerek: Romániában alacsonyak a gyógyszerárak, ezért a gyógyszergyártók rendre kivonulnak a piacról, mert külföldön drágábban értékesíthetik termékeiket, ráadásul

az ügyeskedő cégek felvásárolják a lerakatokból, majd többszörös áron szintén külföldön értékesítik,

ott, ahol helyben fizetnek érte. Egy-egy ilyen szállítmány több százezer euró haszonnal jár.

Az olcsóbb, 6–8 lejes alapvető gyógyszerektől kezdve a drága készítményekig mindent nyugati országokba visznek. Erre vonatkozó szabály nem létezik, így megtehetik.

Elkeserítőnek tartja a jelenlegi állapotot, hiszen a gyógyszertárak egyszerűen nem jutnak hozzá gyógyszerekhez, a láncpatikákat részesítik előnyben. A láncpatikák mögött nagy lerakatok állnak, ezért kapnak ők több, nehezen hozzájutható gyógyszert. Amint fogalmazott, szinte imádkozni kell egy-egy készítményért. Továbbá hozzátette,

remény sincs arra, hogy ez megváltozik, mert a jelenlegi kormány újabb gyógyszerárcsökkentést tervez.

Arról is szólt, hogy bár többször is jelezték a gyógyszerhiányt szakmai csoportosulások, az illetékes minisztérium ezidáig nem lépett az áldatlan állapot megváltoztatásáért.

Bonyolult a gyógyszercsere

Kellemetlenséget okoz, de nem életveszélyes a helyzet, mondta Simon Katalin Emese gyergyószentmiklósi háziorvos. Az a tapasztalata, hogy időszakosan tűnnek el főként az olcsóbb gyógyszerek, aztán néhány hét múlva ismét megjelennek. Azt is hozzátette, olyan eset nem fordult elő, hogy kezelés nélkül maradt volna a beteg. Ha nem kapható a megszokott, bevált gyógyszer, akkor szakorvoshoz irányítja a pácienst, más hatóanyagcsoportú készítmény felírásáért. A kellemetlenséget az okozza, hogy így bonyolultabban jut gyógyszerhez a beteg, és előfordulhat, hogy több pénzbe kerül a készítmény, valamint idő kell ahhoz, hogy kiderüljön, beválik-e az új gyógyszer.

Munzlinger Ildikó Gyergyócsomafalván háziorvos, hasonlóan vélekedik. A szakorvosok által felírt gyógyszerek hiányáról nincs információja, de háziorvosként állítja, nem veszélyes e gyógyszerhiány. Elmondása szerint egy típusú féreghajtó nem kapható már, és leginkább a külföldi, drágább készítmények tűntek el, de ezeket helyettesíti az azonos hatóanyagú romániai gyógyszer.