Tervek közművesítésre Gyergyószentmiklóson

Gergely Imre 2017. március 14., 16:08

Ivóvíz- és szennyvízcsatorna-rendszer építésére, illetve útfelújításra készített terveket fogadott el Gyergyószentmiklós képviselő-testülete hétfőn. Ezeket kormánytámogatás, illetve sikeres pályázatok reményében állították össze.

Prioritást élvez a csatornahálózatok kiépítése. Illusztráció Fotó: Veres Nándor

A gyilkostói szennyvízelvezető rendszer és vízhálózat kiépítése, illetve bővítése az a beruházás, amely már idén elkezdődhet. A környezetvédelmi minisztérium ugyanis finanszírozást ígért erre, a dokumentációt március 15-ig kell benyújtani – tájékoztatta a testületet Nagy Zoltán polgármester.

Korábban már elkezdődött egy beruházás, ami ugyanerre vonatkozott, de a kivitelező kilépett a munkából, nem fejezte be. Az új tervek készítésénél figyelembe vették, hogy korábban mi valósult már meg, mivel kell folytatni. Kerekítve 18 millió lej lesz a beruházás összértéke, amiből a város 3,4 millió lejt kell vállaljon. Ha a terv megkapja a megígért támogatást, akkor megközelítőleg 500 ezer lejt kell idén önrészként előteremteni. Ebből már

ebben az évben felépülhet a szennyvíztisztító állomás, és kiépíthető a 4500 méternyi csatornahálózat egy része is.

A csatornahálózatra a Juh-pataki részen lévő vendéglátó egységek is rácsatlakozhatnak – hangzott el a tanácsülésen. Ezt követi a vízház, és a vízhálózat építése. Úgy számolnak, a teljes munkálat két év alatt kell megtörténjen.

Szintén elkészültek azok a műszaki tervek és számítások, amelyek a városi ivóvíz- és csatornahálózat bővítéséről szólnak. Ez azokat a városrészeket, utcákat érintené, amelyek kimaradtak az évek óta zajló hálózatépítésből. 28 kilométernyi vízvezeték lefektetését, illetve cseréjét, és 1400 ingatlan, köztük 98 tömbház rácsatlakozását jelentené. A tervezett beruházás összértéke 12 millió lej, és két év alatt valósulhat meg, persze azt követően, hogy támogatást kap ehhez a város. A város önrésze 510 ezer lej lenne. A szennyvízhálózat építésénél 41 kilométernyi vezeték van tervben, ami 23 millió lejbe kerülne, és 990 ezer lejt kell hozzá tegyen a város.

Amint Nagy Zoltán elmondta, ezt a tervet több minisztériumhoz is benyújtják, finanszírozási kérelemmel együtt. Azért van erre komoly esély, mert

Romániát már bünteti az Európai Unió amiatt, hogy a csatornahálózatok kiépítésére tett vállalásait nem teljesítette. Ezért az ilyen munkálatok támogatása prioritást élvez.

Elkészültek a tervek több utca felújítására vonatkozóan is. Most a Gimnázium, a Fehér Dávid, az Építők utca és a Rózsák utcája terveit fogadta el a testület. Amint elhangzott, ezekhez is támogatást remélnek, önerőből nem tudná kivitelezni az önkormányzat.