A következő tanévtől informatikát is tanulnak az ötödikesek

Dósa Ildikó 2017. március 14., 14:45

Ősztől kötelező lesz a heti egy informatikaóra az ötödiket kezdő általános iskolásoknak, azonban nem minden udvarhelyszéki tanintézményben van ehhez elegendő számítógép, a meglévők többsége pedig elavult.

Ahol tudnak, bővítenek. Nemrég vettek nyolc új számítógépet a felsőboldogfalvi iskolában Fotó: Pál Árpád

Teljesen felújított informatikai terem van a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskolában, huszonöt utolsó generációs laptoppal – tudtuk meg Lukács Barna igazgatótól. Mivel tavaly nem kellett nyári javításokra költeni, az erre kapott összegből számítógépeket vásároltak. Ősszel két ötödikes osztály kezd, összesen ötven tanulóval, így mindenkinek jut gép, azonban a következő években már lesznek nagyobb létszámú osztályok is, ezért igyekeznek néhány újat beszerezni. „Egyelőre heti két órára van oktató, a következő években megnövekvő óraszámokra pedig meg fogjuk hirdetni az állást” – vázolta a jövőt az igazgató.

A székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskolában frissítették annak a tizenhat számítógépnek az operációs rendszerét, amelyet 2006-ban kaptak, így jól lehet velük dolgozni – mondta Ferencz Viola igazgató. Ahhoz azonban, hogy az órákon mindenkinek legyen munkaeszköze, még szükség lesz tíz gépre, ezeket a következő tanévig igyekeznek beszerezni.

Fotó: Pál Árpád

Mivel az előző években már választott tantárgyként oktatták az informatikát Felsőboldogfalván, felszerelt terem is van a Fülöp Áron Általános Iskolában. Tamás Zoltán igazgató elmondta, hogy a huszonkét számítógépből nyolcat nemrég lecseréltek, így ősztől megfelelő körülmények között tanulhatnak az ötödikesek.

Közel ötven számítógép található a zetelaki P. Boros Fortunát Középiskola informatika- és fizikatermében, igaz, többségük tíz-tizenöt éves – közölte Abrán Enikő igazgató. Az oda tartozó zeteváraljai Jókai Mór Általános Iskolában is hasonló korú a géppark, azonban a rendszergazda hamarosan újratelepíti ezek operációs rendszerét. „Ott kis létszámú osztályok vannak, de ha szükséges, a központi iskolából átvihetünk gépeket” – tette hozzá az igazgató.

„A kormánytól 2005-ben kapott tíz számítógépünk nagyon gyenge, azóta adományba még érkezett három erősebb gép” – mondta Tiboldi Sándor, az etédi Jósika Miklós Általános Iskola igazgatója. Mivel húsz-huszonöt diák van egy osztályban,

egy gépet ketten használnak egyszerre.

Az igazgató szerint a kőrispataki iskolában jobb a helyzet, ott a 2008-ban kapott tíz géppel jól lehet dolgozni. „Egyelőre nem látok más lehetőséget, mint azt használni, ami van, és várjuk, hátha a kormány kisegít” – összegezte.

Fotó: Pál Árpád

Érdekes a helyzet a homoródszentpáli László Gyula Általános Iskolában: internet csak a főépületben van, azonban a tíz régi, meglehetősen gyenge számítógéppel felszerelt terem évekkel ezelőtt abban az épületben kapott helyet, ahol az óvodások tartózkodnak – tudtuk meg Kertész Hajnal igazgatótól. Hamarosan eldöntik, hogy a szaktermet költöztetik a főépületbe, vagy beköttetik az internetet a jelenlegi helyszínre, függetlenül attól, hogy a számítógépes alapismeretek elsajátításához nem feltétlenül szükséges a világháló.

Elavultak, lassúak, de más nincs

Minden iskolában, ahol informatikaoktatás van, elfogadható internethálózat és informatikaterem van. A számítógépek legtöbb helyen tíz évnél idősebbek, némelyek nem is működnek – ismertette a megyei helyzetet Görbe Péter, Hargita megyei főtanfelügyelő.

A tanfelügyelőség pénzt erre nem kap, megvizsgáljuk a helyzetet, de sokat nem tudunk tenni, legfeljebb az önkormányzatok segíthetnek. Reménykedünk, hogy ha nem is most ősztől, de a következő években lesznek kormányprogramok, amelyekkel javítani tudjuk a helyzetet

– tette hozzá. Egyelőre úgy véli, a meglévő gépek, ha lassúak is, az alapfokú számítástechnikai ismeretek elsajátítására még jók. „A tantárgy célja nem az, hogy informatikai szakembereket neveljen, hanem hogy a digitális világban jól kiigazodó polgár legyen belőlük” – magyarázta.

Fotó: Pál Árpád

„2008-ban volt az utolsó kormányprogramos beszerzés. Akkor is problémák voltak amiatt, hogy a huszonöt fős osztályokkal működő iskolák tíz gépet kaptak. Azóta ezek elavultak, de az alapokat meg lehet tanítani velük. Iskolánként változó a helyzet, sok helyen önerőből, pályázatokból egészítették ki a gépparkot” – magyarázta Miklós Csaba, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség informatikaoktatásért felelős tanfelügyelője. Véleménye szerint

a számítógépeknél nagyobb gondot jelent az oktatók biztosítása,

hiszen a számítástechnikát közgazdaság- vagy fizikatanár is taníthatja, azonban később programozást is kell tanítani, amihez már informatikus kell, ez pedig sok iskolában nehezen lesz megoldható.

Néhol internet sincs
Vannak olyan általános iskolák is Udvarhelyszéken, ahol internetszolgáltatás sincs. Ilyenek például az ivói Székely János Elemi Iskola, a homoródkeményfalvi, a homoródszentpéteri, illetve az abásfalvi általános iskola. Ez legutóbb a nemrég bevezetett tej-kifli program internetes nyilvántartásában okozott gondot.