Március 15-ei ünnepségek Udvarhelyszéken

Dávid Anna Júlia 2017. március 14., 14:20

Udvarhelyszék majd minden települése rendezvénysorozattal ünnepli az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóját, de a székelyudvarhelyiek okostelefonos applikáción is követhetik a háromnapos ünnepség programkínálatát.

Készülődnek a nemzeti ünnepre Székelyföld településein Fotó: Pál Árpád

Egész napos programmal emlékeznek a székelykeresztúriak az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc eseményeire. Szerdán délelőtt tíz órakor ünnepélyes zászlófelvonással kezdődik a rendezvénysorozat a Millecentenáriumi emlékműnél. Ezt egy rendhagyó esemény követi majd: a Gyárfás-kúria kertjében álló Petőfi-körtefa mellé annak egyenes ági leszármazottját ültetik el – tudtuk meg a település polgármesterétől, Rafai Emiltől. Az ültetést istentisztelet követi, majd felvonulás a szokásos útvonalon. Délben koszorúzással folytatódik az ünnepség a Petőfi-szobornál, majd beszédek és néptáncelőadás következik. A nap másik kiemelkedő eseménye, hogy délután hat órától, a Néptáncgálát követően a helyi művelődési házban adják át id. Sándor József 88 éves székelykeresztúri lakosnak a Pro Libertate-díjat, egyebek mellett az emlékhely érdekében kifejtett áldozatos tevékenységéért.

Székelyudvarhelyen a helyi önkormányzat a kulturális intézményekkel együttműködve háromnapos ünnepségsorozattal emlékezik meg az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitöréséről.

A központi ünnepség a Márton Áron téren lesz szerdán 12 órától.

A huszárok felvonulását és tiszteletadását követően beszédet mond Gálfi Árpád polgármester, Soltész Miklós, Magyarország egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ünnepi üzenetét Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott követe tolmácsolja.

Fotó: Pál Árpád

Délután 5 órakor a Haáz Rezső Múzeumban megnyitják az Erdélyi Panoráma – Egy elfeledett körkép című kiállítást, melynek érdekessége, hogy a Bem–Petőfi-körkép féltve őrzött darabjait most láthatja először az erdélyi közönség. Este 7 órától a városháza Szent István Termében a Székelyföldi Filharmónia ünnepi hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők. Csütörtök este 8 órától pedig Tárkány Művek-koncert lesz a Siculus Ifjúsági Házban.

A háromnapos rendezvénysorozat részeként szerdán a Művelődési Házban kézműves-foglalkozásokkal várják a gyerekeket. Délután 5 órakor nyílik meg

a Városi Könyvtár látvány- és hangzóanyagtárában a Magyar Posta bélyegeiből válogatott kiállítás.

Szerdán délelőtt a Művelődési Házban folytatódnak a kézműves-foglalkozások, délután 2 órakor pedig megnyílik a kokárda- és gyermekrajz-kiállítás a könyvtár előtti téren.

Fotó: Pál Árpád

Tavaly a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művészei különleges műsorral készültek a március 15-ei ünnepségre, de idén nem számíthatunk hasonlóra, hiszen a darabban, ami most fut a színházban, minden színész játszik – mondta el Nagy Pál, az intézmény igazgatója.

Szentegyházán a hagyományokhoz híven március 15-én a fél tizenkettőkor kezdődő ünnepi szentmise után, 13 órakor a szentkeresztbányai templomtéren, a millenniumi emlékműnél koszorúznak – tudtuk meg Molnár Tibor polgármestertől. Ezt a huszárok ünnepélyes felvonulása követi. Este hét órától a Szentegyházi Filharmónia és a Szentegyházi Hagyományőrző Huszáregyesület közös koncertet ad.

Agyagfalván az ünnepi istentisztelet 11 órakor kezdődik a református templomban, ezt követően a '48-as emlékműnél koszorúznak, majd a helyi iskola diákjai egy kisebb műsort adnak elő – mondta el Farkas Mózes polgármester. Rossz időjárás esetén az ünnepséget a helyi kultúrotthonban tartják meg – fűzte hozzá.

Fotó: Pál Árpád

Udvarhelyieknek applikáció
Idén először okostelefonon is követhető a székelyudvarhelyi március 15-ei ünnepségsorozat programja – tudtuk meg a városháza sajtóosztályától. Aki ilyen formában is szeretné figyelemmel kísérni az eseményeket, letöltheti a FestivApp nevű alkalmazást (Android és iOS), és máris tudni fogja, mikor készíthet huszárcsákót az ovisokkal, vagy hogy mikor nyílik meg a nem mindennapi kiállítás a múzeumban. Az alkalmazás interaktív műsorfüzetként működik, kedvencnek jelölhetők a programok, segít a helyszínek közötti eligazodásban, értesítőt küld a programok előtt, és lehetőségünk van elkészíteni saját eseménynaptárunkat is. Az alkalmazás ingyenes, és akkor is elérhető a telefonon az összes információ, ha a letöltést követően nem kapcsolódunk rá az internetre.