Csíkszereda: öt klubnál nevelik ki a téli sportolókat

Gerczuj Tímea 2017. március 14., 14:00

Habár köztudottan Csíkszereda a jégkorong hazája, e sporton kívül nagyon sok más téli sportot oktatnak a városban. Összesítésünkből kiderül, hogy a megyeszékhelyen és környékén öt klub készíti fel a gyerekeket különböző téli sportokra.

Csíkszereda sokak számára a téli sportokról ismert. A városban a több hónapig tartó, hideg téli időjárás tette lehetővé a különféle téli mozgásformák megjelenését és fennmaradását. A Csíki Hírlap azt térképezte fel, hogy jelenleg mely téli sportágak a legnépszerűbbek, és hol zajlanak intézményes keretek között felkészítések. Téli sportszakosztályok leginkább a Csíkszeredai Sportklub, valamint a Csíkszeredai ISK keretein belül működnek, ám mindezek mellett létezik további három kisebb klub, ahol ugyancsak komoly szakmai munka zajlik.

Gecse Izabella, a Csíkszeredai ISK igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy a Csíkszeredai ISK sportolói addig vannak a klubnál, amíg befejezik a középiskolát, ők ez idő alatt egyengetik sportpályafutásukat. „Itt a sportiskolánál az a feladatunk, hogy minőségi sportolókat neveljünk. Ez azért fontos, hogy majd az iskola befejeztével a nagyobb klubok felfigyeljenek a gyerekekre. Így beindulhat igazán a sportkarrierjük” – jegyezte meg.

ISK: hat téli sportszakág

Az igazgató arról számolt be, hogy a Csíkszeredai ISK-nál hat téli sportszakág működik, ebből ötöt említünk most, mivel nemrég külön foglalkoztunk a jégkoronggal: műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya, alpesi sí, sílövészet (biatlon), valamint sífutás. Mindegyik ágazatban a sportolók gyerek, kadét valamint ifjúsági kategóriákban szerepelnek. A műkorcsolya szakosztályban Bogyó Löffler Mária, valamint Kosz Zsolt, míg a rövidpályás gyorskorcsolyában Csiszér Judit, Jakab Gyöngyvér, valamint Kalamár Zsolt oktatják a gyerekeket. A sísporton belül is több edző foglalkozik a fiatalok felkészítésével. Az alpesí sí szakágon belül Csizmás Judit, Bíró Tibor és Péter Zsombor vezetik be a lesiklás rejtelmeibe a sportolókat. A sílövészet fiataljait Gecse Izabella, Márton Simon, Márton Szilárd, valamint Péter Árpád edzik. A sífutás két trénere Kristó Loránd és Balázs Zsolt.

Sportklub: öt szakosztály

A Csíkszeredai Sportklubnál működő téli sportokról Hodos László, a klub elnöke tájékoztatott bennünket. Bár a Csíkszeredai Sportklubnál a legtöbb sportolót a jégkorong szakosztály számlálja (69, a felnőtt női és férfi csapatok sportolói), további téli sportszakágak is működnek a klubnál. Korcsolyasportban a műkorcsolya, valamint a rövidpályás gyorskorcsolya tagozatokon belül nyolc-nyolc sportolója van a klubnak. Előbbinél a gyerek, illetve junior kategóriában szereplő ifjoncokat Bogyó Löffler Mária, míg utóbbinál a junior, illetve felnőtt korosztály sportolóit Bogyó Mária és Csiszér Judit edzőnők készítik fel. Az egyesületnek négy leigazolt biatlonistája van, akiket Márton Simon tréner edz. Ezenkívül bob-szánkó-szkeleton szakág is funkcionál a Sportklubnál, melyen belül a tizenhat sportolóval Hodos László foglalkozik. Bobsportban csak felnőtt korosztályban szerepelnek a sportolók, a férfiaknál kettes és négyes, a nőknél csak kettes bobban. A szánkó esetében két szakágat lehet elkülöníteni: a természetes, illetve a mesterséges pályán való versenyzést. Itt junior és felnőtt korcsoportban versenyeznek az egyesület sportolói.

Tanulók Klubja: két szakosztály

Csíkszeredában a Tanulók Klubjánál alpesi sí-, illetve sítájfutás-oktatás zajlik. Szabó Nándor alpesi sí edző lapunknak elmondta, hogy a klubnál alpesi sít tanuló húsz gyereket haladó, valamint versenycsoportba sorolják be. „A haladó csoportunk részt vesz a Tanulók Klubja keretén belül szervezett, az úgynevezett CAEN (Calendarul Activităţilor Educative Naționale – szerk. megj) versenyeken. Mivel az egyesület tagja a Román Síszövetségnek, ezért az országos bajnokságon, illetve kupákon is részt szoktunk venni” – nyilatkozta. „Emellett van sítájfutás a klubnál, amely a tájfutás téli változata. Ezt Birta Melánia vezeti. Neki nyolc csoportja van, különböző korosztályokban” – tette hozzá.

Csíkszeredai VSK: két szakág

A Csíkszeredai VSK biatlon szakosztállyal kapcsolatosan Tófalvi Évát kérdeztük. „A Csíkszeredai VSK keretein belül jelenleg három sílövő versenyez: jómagam senior, illetve Gegő Hunor és Kristó Norbert junior kategóriában” – tudtuk meg Tófalvi Évától. Emellett sítájfutás is működik a klubnál.

Felcsík SK: három szakág

Csíkszeredán kívül a Felcsík SK is foglalkozik téli sportok oktatásával. A jégkorong szakág mellett műkorcsolya, valamint rövidpályás gyorskorcsolya képzés zajlik az egyesületnél.

A műkorcsolya szakágról Bogyó Löffler Mária edzővel beszélgettünk, akitől megtudtuk, hogy a sportágban három sportolója van a Felcsík SK-nak, akiket ő maga készít fel. „Két sportoló a cubs (8 évesek), míg a harmadik novis (kis ifjúsági) kategóriában szerepel” – mondta. A rövidpályás gyorskorcsolya tagozatról Jakab Gyöngyvértől érdeklődtünk. „Gyorskorcsolyában tizenhárom fiatallal foglalkozom a Felcsík SK-nál. Ők mindannyian junior korosztályban lépnek jégre” – számolt be az edző.