Előkészületben a csíkszeredai hőszigetelési pályázatok

Kovács Attila 2017. március 14., 13:45

Vannak olyan csíkszeredai tömbházak, ahol nem minden lépcsőház lakói akarnak részt venni az uniós támogatású hőszigetelési programban, ugyanakkor sok földszinti lakást cégek használnak, a jogi személyek pedig nem jogosultak támogatásra. Az új hőszigetelési pályázatok leadásáig még van tisztázni való.

A tömbház-hőszigetelések iránt változatlan az érdeklődés. Teljesíteni kell a feltételeket Fotó: Veres Nándor

Több problémával is szembesült a csíkszeredai polgármesteri hivatal az európai uniós támogatást élvező tömbház-hőszigetelési programba jelentkezők pályázati dokumentációinak összeállítása során.

„Vannak olyan építmények, amelyeket utólag építettek, toldottak hozzá a tömbházakhoz, ezeket próbáljuk beazonosítani, hogy van-e rájuk építkezési engedély” – ismertette Szőke Domokos. Az alpolgármester szerint többnyire tömbházbejáratokról, illetve földszinti beépített teraszokról van szó – ezekről átiratokban kértek információkat.

Sürgősebb megoldásra vár viszont az olyan lakások helyzete, amelyek rendeltetést váltottak, és amelyeket kereskedelmi felületként használnak, mert cégek tulajdonába kerültek, vagy azok bérlik. Mivel a hőszigetelési programban a jogi személyek nem kaphatnak támogatást, a költségek rájuk eső részét teljesen fedezniük kell, ellentétben a magánszemélyekkel. „Vannak ilyen hiányosságok, most a tömbházak képviselőitől várjuk a válaszokat, hogy sikerül-e a hozzájárulásokat összegyűjteni, ha nem, azzal a pályázatot kockáztatják” – mutatott rá az alpolgármester.

Mint megtudtuk, olyan helyzet is adódott a Szabadság téren és a Kossuth Lajos utcában, hogy egy-egy tömbházban nem minden lépcsőház jelentkezett a pályázatra – ilyen esetben, ha nem jár sikerrel a többi lakó meggyőzése, valószínűleg visszalépés történik, mert a hőszigetelési program csak teljes tömbházak szigeteléséhez nyújt támogatást. A többi jelentkező esetében, ahol megvan a támogatottság, a pályázatok benyújtásához szükséges megvalósíthatósági tanulmányok elkészítése következik – közölte Szőke Domokos.

Tavaly decemberben a polgármesteri hivatal által meghirdetett újabb pályázati kiírásra, amelynek során európai uniós pénzügyi támogatás igényelhető a szükséges munkálatokra, negyven tömbház hőszigetelésérnek érdekében nyújtottak be dokumentumokat a lakástulajdonosi egyesületek. Ezúttal is több pályázati csomagot állítanak össze – a négyemeletes illetve tízemeletes tömbházakat külön csoportosítják. A finanszírozási szerződések aláírása ideális esetben a pályázatok elbírálása után, az év végén történhet meg, a munkálatokat várhatóan 2018-ban lehet kezdeni.