Nem tartják fontosnak a kéményseprést, pedig szükséges lenne

Iszlai Katalin 2017. március 14., 13:39

A Hargita Megyei Tűzoltóság statisztikája szerint a jelenlegi fűtésszezon eddigi szakaszában, vagyis tavaly októbertől idén februárig a kitakarítatlan kémények kigyulladása miatt 52 tűzeset fordult elő a megyében.

Fontos lenne a kémények rendszeres pucolása, de Csíkszéken nem igazán van szakképzett kéményseprő Fotó: Barabás Ákos

A 2007-ből származó 537-es számú, tűzesetek megelőzésére és eloltására vonatkozó kormányhatározat kimondja, hogy a kémények ellenőriztetésének, javításának és évi legkevesebb egyszeri takarításának elmulasztása 500 és 1000 lej közötti összeggel bírságolható.

A jogszabály ellenére sokan figyelmen kívül hagyják az említett előírást: a Hargita Megyei Tűzoltóság statisztikája szerint sok esetben a kitakarítatlan kémények kigyulladása felelős a megyében történt tűzesetekért. Alina Maria Ciobotariu, a Hargita megyei tűzoltóság szóvivője érdeklődésünkre elmondta, a kémények nem megfelelő állapota miatt októberben 5, novemberben szintén 5, decemberben 14, januárban 17, februárban pedig 11 tűzeset történt a megyében. A hasonló esetek megelőzésének érdekében a megyei tűzoltóság három fontos biztonsági intézkedést javasol a lakosság számára. Elsősorban a kémények rendszeres ellenőrzésére hívják fel a figyelmet, hiszen így elkerülhető az olyan repedések megjelenése, amelyeken keresztül forró gázak, füst vagy szikrák kerülhetnek a lakásba. Emellett a kémények megfelelő szigetelése a padló és a tetőzet gyúlékony anyagaival szemben is kiemelkedő fontossággal bír. Végül a kémények rendszeres tisztíttatásának fontosságára térnek ki, hiszen a lerakódott korom begyulladhat vagy eltömítheti a füstcsatornákat.

Néhány hónap alatt a kitakarítatlan kémények kigyulladása miatt 52 tűzeset fordult elő Hargita megyében Fotó: Pethő Melánia

Szükséges a szakképesítés

A székelyudvarhelyi székhelyű 3D Clean Service munkatársa, Györfi Zoltán megkeresésünkre elmondta, véleménye szerint a tűzesetek leggyakoribb okozója a kémények időszakos tisztításának elmulasztása. „Az emberek mindenféle tüzelőanyagot használnak, főleg a keményebb telek alatt. Sokszor nem megfelelő tűzifával vagy nyers fával fűtenek, és ez komoly lerakodásokat okoz. A kéményeket karban kell tartani, félévente-évente mindenképp érdemes kitakaríttatni. Emellett ha valamilyen műszaki probléma adódik, a takarítás alkalmával észre vehető, és ezeket orvosolni kell. Sok olyan kémény van, amelyeknél nincsenek pucoló lyukak kihagyva, ezeket még nehezebb tisztítani, mert vagy a kandallón, kályhán keresztül vagy fentről, a kéményen keresztül lehet csak pucolni. Teljesen más kell legyen a felépítése egy szilárd anyaggal való tüzelés esetén használt kéménynek és egy gázzal való tüzelésesnek. Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy a teljes kéményrendszert felújítsák, ezért ahol régebb fával, de ma már gázzal tüzelnek, ugyanabba a kéménybe kötik be a kivezető csövet, de ez sem megfelelő” – hangsúlyozta a szakember.

Györfi Zoltán elmondása szerint vannak visszajáró klienseik, akik rendszeresen tisztíttatják a kéményeket, de olyannal is többször találkoztak, akik csak akkor hívják őket, amikor már probléma van. „Bárhol vállaljuk a munkálatokat, ahol megbízást kapunk. Leginkább késő ősszel veszik igénybe a szolgáltatást, tél végén már kevésbé. Az ár változó, és nagyban függ attól, hogy hány járatú és mekkora kéményről van szó, illetve az is számít, hogy hová kell kiszállni, és mennyire bonyolult az eljárás. Ha a háztetőre kell felmászni, és csak fentről lehet kitakarítani, akkor magasabb az ár, de a legtöbb esetben 50 és 100 lej közötti árakról lehet beszélni” – tette hozzá Györfi. A 3D Clean Service munkatársai kémények, kályhák, kandallók, illetve tűzhelyek tisztítását és karbantartását vállalják, az érdeklődők a 0755-284 889-es telefonszámon hívhatják őket, akár Csíkszeredába is átjönnek megrendelés esetén.

Senki sem ellenőrzi

A csíkszeredai Goscom Rt. távhőszolgáltató melléktevékenységként 2012 óta foglalkozik kéménytakarítással. Az egyik ott dolgozó kéményseprő megkeresésünkre elmondta, általában azok a személyek fordulnak hozzájuk, akiknek gázkazánjuk van. „Minden évben ugyanazok a személyek hívnak vissza, körülbelül 40-50 helyre megyünk ki. Leginkább Csíkszeredában tevékenykedünk, de Szentlélekre, Szentkirályra, Mindszentre is hívnak, azonban faluról kevés megkeresés érkezik. Inkább intézmények igénylik a takarítást, a magánemberek nem nagyon. Ennek a legfőbb oka az, hogy bár a törvény előírja a kötelező takarítást, ellenőrzés nincsen. Házilag kitakarítják, ma már lehet kapni erre alkalmas felszerelést, a törvény szerint azonban szakember kellene ezt elvégezze. Mi mérettől függetlenül 44 lejért takarítjuk a kéményeket a gázas tüzelőanyagok esetében, a szilárdaknál és csepfolyósoknál pedig 50 lejért. Az érdeklődők a Goscom titkárságán, a 0266-324 614-es telefonszámon igényelhetik a szolgáltatást” – magyarázta a kéményseprő. Egy, a neve mellőzését kérő csíkszentmihályi kéményseprő is megerősítette, a legtöbb tűzeset a kémények elhanyagoltsága miatt történik. „Évente legalább egyszer ki kellene takarítani a kéményeket. Körülbelül 17 éve foglalkozom ezzel, és már kialakult a kliensköröm. A kéménytakarítás átlagosan 50 lejbe kerül, de ha nagyon el van hanyagolva, akkor az összeg ennek duplája is lehet” – tájékoztatott a kéményseprő.

Hideg télen vannak túl a csíki települések. A megterhelt kéményeket évente ajánlatos kitisztítani Fotó: Kristó Róbert

Hiánycikk a kéményseprő

Nem csak a kémények tisztíttatásának elhanyagolása okoz problémát: a helyzetet súlyosbítja, hogy a csíki települések többségében nincs szakképzett kéményseprő. Iojiban Gheorghe, Balánbánya polgármestere arról számolt be a Csíki Hírlapnak, hogy a városban nem található egyetlen kéményseprő sem, így az ottlakók szükség esetén egy sepsibükszádi szakemberhez fordulnak. „Megfigyelhető, hogy ez problémákat okoz, és sokan elhanyagolják a tisztíttatást. Demeter Attila tűzvédelmi felelős szokta tájékoztatni a lakosságot ennek fontosságáról” – mondta a polgármester. Demeter Attilát is megkérdeztük, elmondása szerint nála jelentkezhetnek az érdeklődők, és amikor három-négy igénylés összegyűl, akkor kihívja a bükszádi kéményseprőt. „Ez nem szerződéses alapon működik, hanem megegyezés szerint. Az, hogy az emberek elhanyagolják a kémények takarítását, egy általános probléma: mindenki azt gondolja, hogy ez vele nem történhet meg, de akadnak olyanok is, akikben már tudatosult az eljárás fontossága. Tavasszal és ősszel van igény rá, 30-40 személy szokott feliratkozni, a többiek pedig saját eszközökkel próbálják megoldani. Szerencsére nem volt problémánk, de az ilyesmit jobb megelőzni, mint utólag gondolkodni azon, hol is hibáztunk. Mi mindent megteszünk, felhívjuk a figyelmüket, de sokan azt mondják, hogy ne okoskodjunk, mert ők tudják, mit kell tenni, mások pedig szívesen fogadnak” – világított rá Demeter.

Egyetlen helyen van szakember

Csíkszentdomokoson sincs szakképzett kéményseprő, legalábbis Karda Róbert polgármester szerint. „Az önkéntes tűzoltóknál megtalálható egy gyimesi kéményseprő elérhetősége, és a fűtésszezon végén meg szoktuk hirdetni, hogy az illetőtől lehet igényelni a szolgáltatást. Ugyanakkor ellenőrizni is szoktunk a háztartásoknál, és ha problémát tapasztalatunk, figyelmeztetjük a lakókat. Ez a tél nagyon hideg volt, és lehet, hogy újrarakódtak a kémények, ezért nem biztos, hogy elég az egy takarítás” – vélekedett Karda.

Csíkszentkirályon sincs kéményseprő, a szolgáltatást a Goscom Rt. munkatársai végzik a településen. Székely Ernő polgármester szerint vannak, akik fontosnak tartják ezt az intézkedést, és a mások nem törődnek ezzel. Hozzátette, mivel manapság már lehet kéményseprődrótot vásárolni a boltokban, sokan maguk oldják meg a tisztítást. Az önkéntes tűzoltók itt is ellenőrzéseket tartanak, és figyelmeztetik a lakosokat.

Kéményseprő. Ritka látvány Csíkszéken Fotó: Thomas Campean

Ferencz Tibor, Szépvíz polgármestere is arról számolt be, hogy nincs szakképzett kéményseprő a településen, ezért egy csíkvacsárcsi szakemberhez fordulnak. Elmondta azt is, hogy rendszertelenül takaríttatják az emberek a kéményeket, ezért minden évben történnek kisebb-nagyobb balesetek, az önkéntes tűzoltókat pedig sokan nem engedik be, így nem tudnak ellenőrzéseket végezni. Gyimesközéplokon két önkéntes személy végzi a kémények tisztítását, szakember azonban náluk sem található. Gergely Károly polgármester szerint van, aki rendszeresen igényli a szolgáltatást, mások maguk oldják meg.

Tusnádfürdőn sincs kéményseprő, Albert Tibor polgármester elmondása szerint a családok 95 százaléka gázzal tüzel, ezért nem volt náluk probléma. Hozzátette, a helyi tűzoltóparancsnokon keresztül lehet egy bükszádi kéményseprőhöz fordulni, és ellenőrzéseket is tartanak. A megkérdezett települések közül egyedüliként Izsák-Székely Lóránt, Csíkszentmihály polgármestere tájékoztatott arról, hogy tevékenykedik szakképzett kéményseprő a településen. Elmondása szerint az említett szakember a környező falvakat is ellátja.