Halpusztulás Sepsiszentgyörgyön

Székelyhon 2017. március 13., 23:38

Tömegesen pusztultak el a halak a sepsiszentgyörgyi állomási tóban. A környezetőrség, az állategészségügyi igazgatóság szakemberei hétfőn a helyszínen vizsgálódtak, vízmintát vettek, hogy megállapítsák, mi okozta a halpusztulást.

Fotó: Bíró Blanka

Sikó Barabási Sándor főállatorvos elmondta, a laboratóriumi eredményekre még várni kell, de valószínű, hogy oxigénhiány okozta a halak, békák halálát. Hozzátette, ilyen eset a szokatlanul hideg tél vagy nagy esőzések idején fordul elő, amikor a víz nagyobb mélységben befagy, vagy az iszap eltömíti a halak kopoltyúját.

Az idő felmelegedésével a tetemek oszlásnak indulhatnak, s ez veszélyes a környezetre, de a fenntartó önkormányzat még ezen a héten kitakaríttatja a tavat

– tette hozzá a főállatorvos.

Tóth Birtan Csaba alpolgármester elmondta, a köztisztasági vállalat bevonásával ezen a héten eltakarítják a haltetemeket, a tó környékét is rendbe teszik. A város két és fél évvel ezelőtt társulási szerződést kötött egy magánvállalkozóval a tó karbantartására, működtetésére, de idén januárban bírósági döntés született a szerződés felbontásáról,

mert a cég nem tette a dolgát.

„A múlt rendszerben kialakított mesterséges tó fenntartása költséges, mert a folyamatosan elszivárgó víz helyébe természetes forrás hiányában pompákkal szivattyúznak vizet, ez a kiadás nagyon megterheli a tó fenntartását” – részletezte az elöljáró. Hozzátette, a következőkben döntenek arról, hogy mi legyen a tó sorsa, mindenképpen rendbe teszik, próbálnak jövedelmező tevékenységeket kialakítani rajta, hogy a bevétel fedezze a költségek egy részét.

A tó közepén levő sziget, és a rajta levő, már évek óta bezárt vendéglő magántulajdonban van, ezt nem tudták megvenni, mert a tulajdonos nagyon magas árat kért érte. Idén felértékeltetik, abban bíznak, hogy sikerül jobb belátásra bírni a tulajdonost, ezt követően pedig felújítani az elhanyagolt létesítményt.