Egyelőre válaszok nélkül maradtak a katolikus gimnáziumért tüntető civilek

Hajnal Csilla (R) 2017. március 13., 23:30

A Római Katolikus Teológiai Gimnázium fenntartásáért és a beiskolázásért felelős intézmények egymásra hárítják a felelősséget a kialakult helyzetért. A szülők egyik csoportja hétfőn a prefektúra előtt kezdte el tüntetéssorozatát.

Fotó: Boda L. Gergely

A Civilek a katolikus iskoláért szülői csoport hétfőn 10–11 óra között a prefektúra épülete előtt kezdte el tiltakozó tüntetéssorozatát, amelyet kedden is folytatnak ugyanott 10 órától. Így próbálják felhívni a polgármesteri hivatal és az ezen belül működő iskolákért felelős igazgatóság figyelmét a tanügyi törvény betartására, illetve az állampolgárok jogainak tiszteletben tartására.

Mindössze tíz személy tüntetésére kaptak engedélyt a civilek, ezért ha valaki szolidaritásból beállna közéjük, akkor kiáll valaki a csoportjukból.

Nem kaptunk választ a polgármesteri hivataltól, senki nem jött ki hozzánk. Folytatjuk a tüntetéssorozatot a héten minden nap 10–11 óra között ugyanitt. Bárki beállhat a tüntetők közé, arra vigyázunk, hogy ne haladjuk meg a tíz-tizenöt főt

– fejtette ki Csíky Csengele, a szülők civil szervezetének képviselője.

Ugyancsak hétfőn tíz órától a szülők egy másik csoportja a Maros Megyei Tanfelügyelőséget kereste fel, és a főtanfelügyelővel, Maria Kozakkal akart beszélni azzal a céllal, hogy a tanfelügyelőség vonja vissza a cikluskezdő osztályok elindítását megtiltó határozatát.

Fotó: Boda L. Gergely

„A főtanfelügyelő nem volt hajlandó kijönni hozzánk, hiába kértük. Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes jött ki, és közölte velünk, hogy a polgármesteri hivatal iskolahálózatra vonatkozó magyarázó jelentésére, valamint a folyamatban lévő közigazgatási perek eredményére várnak, csak ezután tudnak lépni” – magyarázta az egyik szülő, Zsigmond Imola, aki maga is részt vett a hétfői tanfelügyelőség-látogatáson.

Elakadt beiskolázási terv

A Civilek a katolikus iskoláért csoport tagjai múlt csütörtöki sajtótájékoztatójukon kifejtették, a cikluskezdő osztályok elindításának megtiltása a beiskolázási tervvel függ össze, amely a polgármesteri hivatal iskolákért felelős igazgatóságán akadt el.