Ígérete szerint új fákat ültet a kitörtek helyébe a rongáló

Barabás Hajnal 2017. március 13., 23:06

Nem sokáig maradt érintetlenül a nemrég felújított csíkszeredai Gyermek sétány zöldövezete, a napokban ugyanis több előnevelt fát is kitörtek a lakótelepen.

Földön hevernek a tavaly ültetett hársfák

Tavaly év végén fejezték be Csíkszereda egyik legelhanyagoltabb lakóövezetének a teljes felújítását, a valamikor meglehetősen lerobbant állapotú környék rendezett lakóteleppé alakult. A felújítási munkálatok során gondot fordítottak a zöldövezetre is, ezért a környéken több cserjét és facsemetét ültettek.

Az előnevelt fák közül azonban többet is kitörtek.

A helyszínen járva két különböző részen is láttunk fákat eltörve, ugyanakkor további négy fa hevert kitörve a földön az övezet felső részén, a Testvériség sugárút és az Aranyalma óvoda közötti részen. Lázár Pétertől, Csíkszereda városrendezési osztályának vezetőjétől megtudtuk, a közeli fodrászatban látták az esetet, és a tettes megígérte, új fákat ültet a kitörtek helyébe. Amennyiben ez mégsem történne meg, a polgármesteri hivatal feljelentést tesz a rendőrségen.

Burista Csilla, a városi kertészet vezetője érdeklődésünkre elmondta, előnevelt hársfákról van szó, és

az ilyen fáknak darabja akár 175–185 lejbe is kerülhet áfa nélkül,

emellett még ültetési költséget és adott esetben akár gondozási költséget is felszámolhatnak.

A városban évente 10–15 facsemete esik áldozatul rongálóknak, sok esetben nem derül fény a tettesekre, ilyenkor a város költségén ültetnek helyükbe más fákat. Burista azonban kiemelte, a térfigyelő kamerák segítségével már több alkalommal is sikerült azonosítani a rongálókat.