Elkezdődtek a próbavizsgák

Hajnal Csilla (R) , Molnár Rajmond 2017. március 13., 22:48

A román nyelv és irodalom írásbelivel vette kezdetét hétfőn a nyolcadikosok, illetve a tizenegy és tizenkettedikesek próbavizsgája.

Fotó: Kristó Róbert

A nyolcadikosok és tizenkettedikesek az előző években megszokott szerkezetű tételeket kapták, a tizenegyedikesek az eddigiektől különböző feladatokat kaptak.

A nyolcadikosok próbavizsgájának két tételsora volt. Az első egy ismeretlen vers, amelyhez nyelvtani kérdések kapcsolódtak, valamint be kellett bizonyítaniuk, hogy a költemény a lírai műnemhez tartozik. A második tételsor esetében pedig egy szintén ismeretlen, nem irodalmi szöveget kaptak a tanulók. Ehhez is szövegértési és nyelvtani feladatok kapcsolódtak, emellett pedig fogalmazást is kellett írniuk.

A tizenkettedikeseknek adott tételek két részre oszlottak, külön feladatokat kaptak a reál és a humán szakos diákok. A román írásbeli első részében a reál és humán szakos végzősöknek is egy-egy epikus szöveg alapján kellett nyelvtani, illetve szótani kérdésekre válaszolniuk. A tétel második felében érvelő szöveget kellett alkotniuk a tanulóknak. A reálosoknak a számítógépes ismeretek szükségéről, a humánosoknak pedig a sajtó szerepe a kulturális programok ismertetésében címmel kellett érvelő szöveget írniuk. A harmadik részben a reálosoknak Tudor Arghezi Testament című versét kellett bemutatniuk, míg a humán szakosoknak egy Ion Barbu költeményt kellett ismertetniük 600 szóban.

A tizengyedikeseknek adott tételsor felépítése különbözött az eddigi években megszokottaktól. Az itt adott tételsor első két feladata megegyezett a reál és humán szakos diákoknál is. Az első tétel egyes alpontjánál egy nem irodalmi szöveggel kapcsolatban kellett szövegértési kérdésekre válaszolni, a második alpontnál pedig érvelő szöveget kellett írni az alapján, hogy egy felszólaló mennyire tudja kontrollálni az érzelmeit. A hármas tételnél a reálosoknak egy Mihai Eminescu verset kellett bemutatniuk, a humánosok pedig egy komédiát kellett ismertetniük 400 szóban.

Rendben lezajlott vizsgák Hargita megyében

A 9 órakor elkezdődött érettségi és kisérettségi Hargita megyében mindenhol fennakadások nélkül ért véget. Hargita megyéből sehonnan nem jelentettek problémát, senkit nem kellett kizárni a vizsgáról, vélhetően mindenki betartotta a szabályokat – közölte érdeklődésünkre Bartolf Hedvig tanfelügyelő.

Kedden magyar nyelv és irodalomból bizonyítanak a diákok. A tanfelügyelőség honlapján megjelent ütemterv szerint az összes eredményt március 31-én teszik közzé.