Több a szakorvos Gyergyószentmiklóson

Baricz-Tamás Imola 2017. március 13., 22:56

Az elmúlt időszakban több szakorvos is érkezett a gyergyószentmiklósi kórházhoz – adta hírül Ferenczy István kórházigazgató, továbbá újdonságokról, tervekről és nővérhiányról is beszámolt. Marc Tibor szemészorvos az osztályon történt fejlesztéseket ismertette.

Fotó: Baricz Tamás Imola

„Örömmel mondhatom, hogy a kórház munkaközössége több orvossal is bővült, és egy orvos sem hagyta el a város nagy kórházát. Kovács Edit altatóorvos, Laczkó Csilla szülész-nőgyógyász, Suciu András sebész és Suciu Zsuzsanna belgyógyász, valamint Könczei Csaba sebész is a kórházunkban dolgozik” – sorolta Ferenczy István. Amint az igazgató elmondta, tárgyalások folynak Tölcsér Zsolt altatóorvossal, továbbá hazavárják a gyergyószentmiklósi Almási Emőke altatóorvost is. A belgyógyászati osztályon továbbra is szükség van még szakorvosra, illetve szeretnének endokrinológust, gasztroenterológust, urológust is alkalmazni, tárgyalások folynak ez ügyben.

Az elmúlt időszakban legnagyobb fejlődés a szemészeti osztályon volt. Amint az igazgató jelezte, számos berendezést vásároltak, többek között egy szemészeti ultrahangvizsgálót, műtőt is felszereltek, és már Marosvásárhelyről is irányítanak ide betegeket, ami óriási előrelépést jelent a gyergyószentmiklósi kórháznak.

Az egyik legfontosabb műszerről, ami a szembetegség korai felismerésénél segít, a gyergyószentmiklósi Marc Tibor szemészorvos szólt. „Korábban a szemsebészeti beavatkozásra a betegeknek el kellett menniük más városokba, jelenleg pedig a felszereléseknek, a megvásárolt műszereknek köszönhetően itt is el tudjuk végezni a különböző vizsgálatokat, műtéteket. Amikor két évvel ezelőtt a kórházhoz jöttem, volt egy beszélgetésem a menedzserrel, akkor leszögeztük az egymással szembeni elvárásokat. Az elvárásom az volt, hogy egy műtőt szereljünk fel, a hozzá szükséges műszerekkel, hogy azokkal a gépekkel végezhessem a munkám, amelyekkel szeretném. Ez mára megvalósult” – ismertette Marc Tibor.

Marc Tibor a kórház szemészeti osztályának fejlesztéseiről számolt be Fotó: Baricz Tamás Imola

Hozzátette, „a szemészeti ultrahangvizsgálóra azért is nagy szükség volt, mert nem mindegy a betegnek, hogy mikor ismerik fel a problémát, és mikor kezdődik el a kezelés, és ha szükséges, a műtéti beavatkozás. Az ultrahangvizsgálat nagyon fontos a diagnózis felállításában, különösen a szemfenék vizsgálatban nyújt nagy segítséget, a retina leválása esetén vesszük nagy hasznát. Továbbá a műtéti beavatkozások kimenetelének az előre tervezésében is segít, nem a beavatkozás alatt szembesülünk további problémákkal” – mondta Marc Tibor. Elmondása alapján, a kisgyerekek szemvizsgálatánál is nagyon sokat könnyít a műszer, hiszen nem kell alkalmazzák az altatásos vizsgálatokat.

Az új eszköz használata a betegek számának növekedését is jelenti. „Mivel nem kell más városba utazzanak a betegek, hozzáférhető a vizsgálat itt is, így nagyon sokan felkeresnek, hetente tíz szürke hályog eltávolítására is sor kerül, sok esetben előrehaladott állapotban van a betegség.”

Nővérek jelentkezését várják

Kevés a nővér a gyergyószentmiklósi kórházban, jelenleg két betöltetlen állás is van. „A meghirdetett asszisztensi állásra nem volt jelentkező legutóbb, ez nagy aggodalmat jelent, várjuk a nővérek jelentkezést, és azt is jó tudni, hogy az utóbbi két évben javult a nővérek fizetése” – mondta az igazgató.

Már nem új a kórház
Ferenczy István a tervekről szólva elmondta, „immár csak mondjuk, hogy új kórház, de eltelt az idő, egy részét 2005-ben adták át, a teljes átadás pedig 2008-ban történt. Azt is figyelembe kell venni, hogy 18 évig épült. Így a felújításokra is megérett, ami nagy pénzösszegeket igényel. A melegvíz-hálózat cseréjét tervezzük leghamarabb, erre nagy szükség van. A felújítás első fázisában hozzávetőleg 21 ezer lejre lesz szükség” – fogalmazott.