Alulról felfele építkezik a Nemzeti Liberális Párt

Gáspár Botond 2017. március 13., 22:26

Cristian Chirteș Maros megyei liberális szenátor a hétvégén bejelentette, hogy indul a párt megyei szervezetének elnöki tisztségéért.

Cristian Chirteș

Alulról felfele építkezik a Nemzeti Liberális Párt (PNL), így az országos választások előtt előbb a helyi és a megyei szervezetek vezetőségeit újítják meg. A párt Maros megyei szervezetének ideiglenes elnöke Doru Oprișcan parlamenti képviselő, akit a helyhatósági választások eredményei tükrében neveztek ki Bukarestből.

A PNL és a PDL országos szintű összeolvadását követően a liberális oldalról érkező Ciprian Dobre és a demokrata-liberális felet képviselő Dorin Florea társelnöki tisztséget töltött be, és a helyhatósági, illetve a parlamenti választások közötti időszakban a Traian Băsescu által elnökölt Népi Mozgalom Pártba (PMP) távozott – és szerzett képviselői mandátumot – az alakulatból Marius Pașcan szenátor, aki nehezményezte, hogy az immár „közös” listán nem került befutó helyre. Oprișcan a Florea-oldalt képviselte, Chirteș pedig Dobre politikai harcostársa. Utóbbi mellett foglalt állást a hétvégén Teodor Atanasiu, a PNL országos első-alelnöke, és a párt alelnöke, Mihai Voicu.

Chirteș kijelentette, valódi versenyt, kampányt szeretne, és nem a szervezeten belüli harcot. Elmondta, nagyon jó munkaviszonyt ápol Doru Oprișcannal, a párt polgármestereivel, beleértve Marosvásárhely elöljáróját, Dorin Floreát is. A szenátor szerint a választások célja megerősíteni a liberálisok csapatát és a PNL szervezeti felépítését.

A bukaresti tisztségviselők azt mondták, hogy a Maros megyei PNL vezetősége elodázná a belső választásokat, nem készültek fel rá kellőképpen, így igyekezniük kell, hogy tartani tudják a határidőket. Látogatásukat „aljasnak”, „pofátlannak” nevezte Doru Oprișcan, mivel csak mélyítik az egykori két párt tagjai között fennálló ellentétet. Hozzátette, betartják a központi vezetőség által megjelölt határidőket, és még nem döntötte el, hogy megméretkezik-e a megyei elnöki tisztségért.

A PNL kongresszusát június 17-én tartják Bukarestben, a megyei szervezeteknek pedig május 2-áig meg kell szervezniük a választásokat. Az országos elnöki tisztségért eddig Ludovic Orban és Cătălin Predoiu jelentkezett be, de valószínű, harmadik jelölt is lesz. Az elnöki tisztséget 2016. december 21. óta betöltő Raluca Turcan még nem nyilatkozott hivatalosan szándékairól. Az viszont nagyon valószínű, hogy Dacian Cioloș nem indul a PNL-elnökségért, hiszen kevesen támogatják, hogy a ranglétra végigjárása nélkül egyből az élre kerüljön – habár Klaus Johannis esetében erre már volt példa.

Közben az ALDE is kongresszusra készül. Az összeolvadások szülnek elégedetlenséget a kisebbik kormánypárt, az ALDE berkeiben is. A PSD-ből és a PNL-ből álló USL nagykoalíció és így a kormány felbomlása után a PNL-sek egy része nem volt hajlandó ellenzékbe vonulni, ők Călin Popescu-Tăriceanu vezetésével létrehozták a PLR-t. 2015-ben a PLR összeolvadt a Dan Voiculescu médiamágnás által alapított, Daniel Constantin által vezetett PC-vel (azelőtt PUR néven futott), amely korábban szintén a PSD-vel kötött választási koalíciók során jutott parlamenti mandátumokhoz. A kettejük fúziójából jött létre az ALDE, amelynek Maros megyei szervezete rendkívüli kongresszus összehívását sürgeti április végéig. Május 13-án egyébként az RMDSZ is kongresszust tart Zilahon.