Kátyúzásokkal, aknaemelésekkel kezdik az útjavítást Udvarhelyen

Dávid Anna Júlia 2017. március 13., 18:49

Majdnem ötmillió lejt szánnak idén útfelújításra, javításra Székelyudvarhelyen, ami mintegy háromszorosa az eddigi években hasonló munkákra szánt összegnek. A 4,6 millió lejes pénzkeretből huszonnégy utcában terítenének le aszfaltszőnyeget.

Fotó: Barabás Ákos

Az idei évre tervezett útmunkálatokról tartott tájékoztatót Orbán Árpád, Székelyudvarhely alpolgármestere, Fülöp-Székely István, a városháza műszaki igazgatója és Orbán Balázs, az önkormányzati képviselő-testület MPP–EMNP koalíciójának frakcióvezető-helyettese. Orbán Árpád alpolgármester elmondta, a jelenlegi városvezetés is látja, hogy milyen komoly problémák vannak az utak állapotával, éppen ezért összeállítottak egy huszonnégyes felújítási, javítási listát az idén prioritást élvező útszakaszokról. Azt tapasztalták, hogy a kemény tél a gyengébb aszfaltot látványosan kikezdte, ezért a minőségre is nagy hangsúlyt fektetnek a felújításokon – mondta el az alpolgármester.

Az útfelújításra szánt pénzkeretből hatszázezer lejt kátyúzásra költetnének, de ezzel párhuzamosan elkezdik az aknatetőcseréket is – mondta el Orbán Árpád. A cél az, hogy rövidtávon ne kelljen a megjavított útszakaszokon dolgozni, így ennek megfelelő minőségű munkát szeretnének átvenni – szögezte le Orbán Árpád. Az önkormányzat felmérése szerint

városszerte összesen ezer aknatetőt kell helyreállítani, ebből idén 300-at cserélnek ki.

A felújítást kátyúzásokkal, aknaemelésekkel kezdik, azt követően fektetik le az új aszfaltszőnyeget – mondta el Fülöp-Székely István, a városháza műszaki igazgatója. Ezzel párhuzamosan a járdaszegélyeket és vízelnyelőket is megjavítják. Komoly problémát jelent a munkálatok ütemterve szempontjából, hogy elöregedett a város közműrendszere, a vezetékhálózatok tönkrementek, így időnként az új utat is kénytelenek feltörni.

Számonkérik majd a minőséget a szakcégektől Fotó: Pál Árpád

A műszaki igazgató szerint ezt úgy előznék meg, hogy ott kezdik majd az aszfaltozást, ahol többé-kevésbé a földben lévő hálózatok állapota rendben van, vagy nemrég volt felújítva. Azt is elmondták, hogy nemcsak a közműrendszer, hanem jellemzően az udvarhelyi úthálózat is elöregedett, hiszen számos szakaszon már 8–10 éves a burkolat.

Az új tervekben bicikliutak is szerepelnek. Egyelőre vegyesen lesznek

festett és térelválasztó elemekkel ellátott szakaszok:

például a Bethlen utcában festéssel, a rendőrség épületétől a Kauflandig viszont térelválasztó elemekkel jelölik ki a kerékpárutat.

Fotó: Pál Árpád

A lista
Az útfelújítási munkálatok terveiben a következő utcák szerepelnek: Orbán Balázs (a Fernengel és a Tamási Áron utcai kereszteződés között), Fások utca (Bethlenfalvi út és a vasúti híd között), Fehér bejárat, Budvár utca (az Egipos Kft. és a II. Rákóczi Ferenc utca között), Kadicsfalvi utca, Dózsa György utca (a Tamási Áron utca és az Orbán Balázs utca között), Hunyadi János utca (a Hunyadi János és az Agyagdomb utca között), Függetlenség sugárút (a Győzelem utca és a Gábor Áron utca között), Mórum bejárat, Imecs László utca, Sport utca, Tihadar bejárat, Tompa László utca, Győzelem utca (a Kisköved utca és a Virágok sétány között), Eötvös József utca, Iskola utca, Szentimre utca, Bethlenfalvi út (a Fások utca és a Fehéres patak között), Bethlenfalvi út (a Kaufland és a Fások utca között), Lakatosok utcája, Tamási Áron utca (a jelzőlámpa és az Orbán Balázs utca között), Ifjúság bejárat, Verőfény bejárat, Cipészek utca.