Ahol kalákában teszik rendbe a köztereket

Pethő Melánia 2017. március 13., 17:22

A helyi civil szervezetek és lakók bevonásával ebben az évben tíz helyszínen tervez tereprendezést, felújítást, bővítést Gyergyószárhegy önkormányzata. Az első kalákát szombatra hirdették meg a központi park rendbetételéért. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult – közel hatvanan jelentkeztek közmunkára, a be

Lenyesték a fölösleges ágakat a központi park fáiról Fotó: Gergely Imre

Megcsappant a szociális juttatásért dolgozók száma Szárhegyen, nincs aki elvégezze a köztereken adódó tennivalókat, ezért határozott úgy az önkormányzati képviselő-testület, hogy a civil szervezetek bevonásával bonyolítja le a térrendezési munkálatokat. Még tavaly összeírták a fontosabb tennivalókat, és idénre tíz helyszín rendbetételét tűzték ki célul kalákamunkával. Az elsőt március 11-re hirdették meg a központi park rendbetételéért.

„A pénteki rossz idő miatt úgy tűnt, hogy nem tudjuk megtartani a meghirdetett kalákát, de az időjárás nem riasztotta el az embereket, meglepő, hogy mennyien eljöttek. A civil szervezetek képviselői mellett a lakók is bekapcsolódtak” – mondta lapunknak a helyszínen tevékenykedő Györffy Gábor alpolgármester. Becslése szerint több mint hatvanan dolgoztak a délelőtti órákban, zömében fiatal férfiak, de nők és gyerekek is azon munkálkodtak, hogy elvégezzék a tavaszi nagytakarítást a központi parkban. Voltak, akik a tujákat nyesték, mások a fák elkorhadt ágait vágták le vagy hordták el, gereblyélték a hulladékot. Gépek segítették az emberi munkát, mint ahogy az egyes hulladékok újrahasznosítását is. Faaprító működött a helyszínen, darálta össze a nem kis mennyiségű fanyesedéket, száraz gallyakat. Tüzelő lesz ezekből, az önkormányzati épületek kazánjaiban hasznosítják – mondta az alpolgármester.

A központi park különböző részein közel hatvanan tevékenykedtek Fotó: Gergely Imre

A szombati kaláka során nem maradt ki a parkban lévő emlékmű rendbetétele sem – a háborús hősök emlékoszlopának köveit lecsiszolták, az oszlop körüli vasláncokat rozsdamentesítették. Ezeknek lefestését is tervezik, és restaurátor vállalta, hogy az emlékmű tábláján szereplő neveket is újrafesti.
A játszóteret felszámolták, mivel a fából készített elemek nem felelnek meg az uniós előírásoknak. Azt tervezik, hogy – miután sikerül telekkönyveztetni a parkot – találnak benne helyet egy korszerű játszótér számára. Addig is a tanintézetek udvarain lévőket újítják fel, szintén kalákában – tudtuk meg Györffy Gábortól.

„Elkezdődött egy közös gondolkodás, egy közös munka. Lesz ennek folytatása” – fogalmazott az alpolgármester, részletezve, mi mindent terveztek kalákában elvégezni idén. Tervben van többek között egy fásszín építése a Bethlen Gábor iskola udvarán, a hidegkúti kirándulóhelyen újabb pihenőhelyek kialakítása, a tatárdombi emlékmű és környékének rendezése, a temetőben a ravatalozó korszerűsítése, székelykapu felállítása a sírkert bejáratához, a temető körül pedig az elkezdett kerítés véglegesítése.

Lebontották a faelemeket. Korszerű játszótér építése van tervben Fotó: Gergely Imre

„Pár évvel ezelőtt kezdtük el a temető körbekerítését fenyőcsemetékkel, ezt szeretnénk folytatni, és persze pótoljuk azokat, amelyek kiszáradtak. A frontra székelykaput terveztünk, mellé kerítést székely motívumokkal, a temető köré pedig fehér és vörös fenyőkből, illetve a kert felső végében lucfenyőkből élőkerítést” – magyarázta az alpolgármester.

Az említett csemeteültetéssel folytatódik a kalákaprogram Szárhegyen. Egy-két héten belül kerülhet sor erre, hogyha addig sikerül beszerezni a csemetéket és az időjárás is megfelelően alakul.