Több pénz a turizmus népszerűsítésére

Székelyhon 2017. március 13., 17:02

Megkétszerezi idén a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesületbe fizetett tagdíját Sepsiszentgyörgy önkormányzata.

A vendégéjszakák száma tavaly elérte az 520 ezret Kovászna megyében. Illusztráció Fotó: Veres Nándor

Erre az évre az egyesület 1,3 millió lejes költségvetéssel számol, Kovászna Megye Tanácsa 800 ezer lejt fizet be, Sepsiszentgyörgy önkormányzata 450 ezer lejt és Kovászna városa is hozzájárul 55 ezer lejjel. A Turizmus éve égisze alatt egy új információs iroda nyitását tervezik Sepsiszentgyörgy belvárosában, ugyanakkor több tematikus fesztivált szerveznek, melyek a reményeik szerint több vendéget vonzanak majd a térségbe.

Idén is sor kerül a Székely Vágtára, a kürtőskalács-fesztiválra, a borvízfesztiválra, de lesz pálinkafesztivál is. Több idegenforgalmi vásáron és kiállításon vesznek részt, már népszerűsítették a megyét a bukaresti Romexpón szervezett nemzetközi vásáron és a budapesti Hungexpo vásárközpontban. A tervek szerint Moldova Köztársaságban, Lengyelországban és Angliában szervezett turisztikai vásárokon is bemutatkoznak. Több katalógus, térkép és ismertető anyag kiadását vagy újranyomását tervezik, valamint mobiltelefonos alkalmazásokat is kifejlesztenek.

Folytatják a már több éve sikeres projektet, és hazai, külföldi szakújságírókat, bloggereket hívnak meg tanulmányútra, hogy írásaikkal is népszerűsítsék a térség idegenforgalmát. Korábban az országos médiában csak elvétve volt jelen Székelyföld, ám az elmúlt két évben több mint száz írás jelent meg a különböző fórumokon.

A háromszéki önkormányzat által nyilvánosságra hozott statisztika szerint tavaly valamivel több mint 97 ezer turista látogatott Kovászna megyébe, 10 százalékuk érkezett külföldről. A legtöbben, több mint 45 ezeren Kovászna városába érkeztek, 17 ezren Bálványosra és 13 ezren Sepsiszentgyörgyre. A vendégéjszakák száma elérte az 520 ezret, 40 ezerrel növekedett egy év alatt.