Csak vécéöblítésre használható a víz Kászonaltízen

Iszlai Katalin 2017. március 13., 13:46

A továbbiakban kizárólag vécéöblítésre használhatják a tömbházban lakók a kászonaltízi önkormányzat által működtetett, fúrt kútból származó vizet. Az engedélyeztetési eljárások elindultak, a probléma végleges megoldására azonban még sokáig kell várni.

A kászonaltízi tömbházlakásokban a víz minősége fogyasztásra nem alkalmas. Lépnie kell az önkormányzatnak Fotó: Gecse Noémi

Február elején írtunk először arról a kászoniakat érintő problémáról, miszerint kiépített vízhálózat hiányában a helyiek csak ellenőrizetlen vízhez jutnak hozzá. A kászonaltízi tömbházakban lakók az önkormányzat által működtetett, fúrt kutakból oldják meg a vízellátást.

Mivel tavaly a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság által elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy a víz vastartalma a megengedettnek több mint tízszerese, emellett pedig mikrobiológiai szempontból sem megfelelő, a hatóság felszólította az önkormányzatot a probléma megoldására. Az egészségügyi igazgatóság február közepén egy lakossági bejelentés miatt újabb ellenőrzést tartott. Akkor Tar Gyöngyi, a megyei egészségügyi igazgatóság vezetője megkeresésünkre elmondta, az újabb vizsgálat továbbra is azt támasztja alá, hogy a víz minősége nem megfelelő sem kémiai, sem biológiai szempontból.

„Megszabtunk egy határidőt: március 10-ig a polgármesteri hivatalnak készítenie kellett egy intézkedési tervet, hiszen az önkormányzat felelőssége a probléma megoldása. A szolgáltatást engedélyeztetni kell, ez pedig egyebek mellett egy víztisztító állomás létesítését feltételezi. A meglévő kút azonban annyira alkalmatlan, hogy aligha lehet rendbe tenni, így azt javasoltuk, hogy fúrjanak egy másik kutat, mert valószínűleg olcsóbb lenne, mint a meglévő vizét tisztíttatni” – mondta akkor Tar Gyöngyi.

Mint időközben kiderült, a panaszos – aki egyébként szerkesztőségünknek is írt – az egészségügyi igazgatóság mellett a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökségnél, a vízügyi igazgatóságnál, illetve a Hargita Megyei Környezetőrségnél is panaszt tett. Utóbbi munkatársai február végén végeztek ellenőrzéseket Kászonaltízen: Balla Izabella, a Hargita Megyei Környezetőrség vezetője korábbi megkeresésünkkor elmondta, az ellenőrzés során azt tapasztalták, hogy a szolgáltatás nincs engedélyeztetve, és a szennyvíz belefolyik a Kászon-patakába, ezért 30 ezer lej értékű bírságot szabtak ki.

Miklós Géza, az Olt Vízügyi Igazgatóság csíkszeredai szakaszmérnökségének igazgatója arról számolt be, hogy nemrég ők is a helyszínen járták, és ugyanezekkel a problémákkal szembesültek.

Megállapítottuk, hogy a szolgáltatásokat engedélyeztetni kell, a szennyvizet pedig el kell szállítaniuk egy derítőállomásra. Mivel ugyanezért a környezetőrség már kiszabott egy büntetést, mi nem bírságoltunk. A lényeg, hogy szerződést kell kössünk a vízszolgáltatásra, és a szennyvíz engedélyeztetett elszállítását meg kell oldják”

– magyarázta Miklós.

Mivel pénteken lejárt az egészségügyi igazgatóság által megszabott határidő, újból felkerestük Tar Gyöngyit, aki elmondta, a Kászonaltízi Polgármesteri Hivatal egy nappal a határidő lejárta előtt leadta az intézkedési tervet.

„Az áll benne, hogy megsürgetik a vízbevezetést, és választ várnak bukaresti cégektől a víztisztító állomással kapcsolatosan. Azonnali megoldás nem lesz, ezt mindenki tudja, de elindult a folyamat. A vízfogyasztást betiltották, de ez eddig is így volt, azonban a csapot nem lehet lezárni, mert akkor nem lesz, amivel vécét öblíteni. Azt minden ottlakó tudja, hogy nem alkalmas fogyasztásra a víz. A végeredmény tehát az, hogy a továbbiakban csak vécéöblítésre használják a vizet, és minél hamarabb ivóvizet kell vezetniük a tömbházakhoz. Kértek árajánlatot és víztisztító állomás létesítését tervezik, de véleményem szerint annyira rossz helyen van a vízgyűjtőmedence, hogy kicsi a valószínűsége egy olyan szűrőberendezés beszerzésének, amely abból a vízből tiszta vizet varázsol” – emelte ki az igazgató.

András Zoltán, Kászonaltíz polgármestere érdeklődésünkre elmondta, elindították az előírt engedélyeztetési folyamatokat a vízügyi és az egészségügyi igazgatóságok kéréseinek megfelelően.

Egy kút fúrására is letettük a dokumentációt, ugyanakkor egy víztisztító rendszer beszerzését tervezzük. Ehhez már a tavaly megtettük a szükséges lépéseket, de válasz egyelőre nem érkezett a két megkeresett bukaresti cégtől. Költségvetésünk még mindig nincs, de kaptunk támogatást a pénzügyminisztériumtól és Hargita Megye Tanácsától, utóbbitól 192 ezer lejt.

Ez nyilván nem elég a befejezésre, de próbálunk további összegeket beszerezni. A lakók sokat bosszankodtak a feljelentés miatt. Sajnálom, hogy az álnéven feljelentéseket tévő személy nem jött be a polgármesteri hivatalba, mert neki is el tudtam volna mondani ezeket a dolgokat. A lényeg, hogy elindult a folyamat, és én azt tartom, hogy nincs idő minden útmentéről rám ugató kutyát megdobálni, mert akkor sosem érek el a célomhoz” – hangsúlyozta a polgármester.