Kamerák előtt kezdődnek a próbavizsgák

Molnár Rajmond 2017. március 13., 00:38

A próbaérettségivel azonos időben kezdődik hétfőn a nyolcadik osztályosok képességfelmérő vizsgája: minden érintett tanuló román nyelvből és irodalomból méri fel tudásszintjét.

Az eredményeket a tervek szerint március 31-én teszik közzé

A magyar nyelv és irodalom próbákat kedden tartják, amikor is a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulók anyanyelvi képességeit mérik fel. Csütörtökön matematikából ellenőrzik a nyolcadikosok képességeit, a középiskolásoknak pedig a szakosodásnak megfelelő kötelező tantárgyból. Végezetül, pénteken a szakosodásnak megfelelő választott tantárgyból vizsgáznak a tizenkettedikesek. A felmérések eredményeit március 31-én teszik közzé.

Különleges hét

A felmérések miatt egyes iskolákban lesznek óraeltolódások, illetve speciális órarendek. „Az iskolák vezetőinek idejében felhívtuk a figyelmüket, hogy ahol terem- vagy pedagógus hiány lép fel a próbavizsgák miatt, készítsenek speciális órarendeket. Ezért néhol délután pótolják az órákat, de olyan iskola is lesz, ahol csökkentett időtartamú órákat tartanak. Speciális helyzet ez a hét" – jegyezte meg Bartolf Hedvig.

A próbafelmérések során arra törekszenek az iskolákban, hogy a nyári országos felmérés és érettségi vizsgákhoz hű feltételeket teremtsenek: a diákok egyesével ülnek majd a padokban, két pedagógus felügyel a vizsgatermekben, illetve ezúttal is kamerák előtt szervezik a vizsgákat – közölte érdeklődésünkre Bartolf Hedvig, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség munkatársa. Hozzátette, az elért jegyek csak akkor kerülnek be a naplóba, ha a tanulók kérik azt. Minden nyolcadikosnak, tizenegyedikesnek és tizenkettedikesnek kötelező részt venni a felmérőn, ám ha valaki igazoltan hiányzik ezeken a napokon, utólag nem kell bepótolnia.