’48-as megemlékezés politikai lózungok nélkül

Gergely Imre 2017. március 12., 16:27

Bandériumkáposztát ehettek azok, akik vasárnap délben kivonultak a gyergyószentmiklósi Népművészeti Alkotóházhoz. Immár 16. alkalommal várták így március 15-ét, jó ízeket kóstolva és főként mellébeszélés nélkül.

 

A Szent Miklós templomtól indult a felvonulás, a helyi fúvószenekar alkalomhoz illő zenéje kíséretében. A Népművészeti Alkotóháznál folytatódott a műsor az Ipartestület férfikórusa és a fúvósok előadásával, valamint Varga Katalin Eszter énekével és szavalatával. Elhangzott a Szózat és a himnuszok is.

Innen katonaeledel-kóstolásra várták a jelenlévőket, Török Zoltán üstjében rotyogott a bandériumkáposzta, bőségesen hússal, paszullyal és pityókával. Katonakosztnak mondják, de az egykor hadba vonulók valószínűleg szintén csak ünnepi alkalommal ehettek ilyen bőségeset és jóízűt. Főként, hogy melléje még egy pohár jóféle bor is jutott. 17 éve Kis Portik Irén és Török Zoltán így képzelték el: úgy ünnepelni március 15-ét, hogy egy politikus se szólaljon meg, egy bármilyen politikai érdeket szolgáló szlogen se hangozzon el. Amint Kis Portik Irén fogalmaz: „Mindezt azóta sikerült betartani, és mint mindig, most is sikerült a rövid kulturális műsorral megpendíteni azokat a húrokat, amelyek a szabadságharc ünnepén minden székely ember lelkében meg kell pendüljenek”.

„Úgy ünnepeljünk, hogy a szellemi, lelki és testi egy helyre kerüljön, és mellébeszélés nélkül. Ha jóízűen eszünk, iszunk, énekelünk, annál szebb ünnep nem kell” – tette hozzá Török Zoltán, miközben az ételt osztotta az embereknek 48-as katonai viseletben. Az étel – mint mondta –, a szabadságharc katonáinak eledelére emlékeztet, olyan, amelyet valamilyen formában mindenki fogyasztott, aki katonáskodott. „A hagyományos konyha ízei érezhetők, hiszen az otthon tanult ételeket főzték a katonaszakácsok, nagy mennyiségben készül, és egy kicsit talán oda is kozmál – hiszen ez úgy igazi, és egytálétel, mert a katonaebéd erről szól, nem három fogásról” – magyarázta Török.

A szervezők úgy gondolják, sok olyan gyergyói van, aki számára ez az esemény az igazi március 15-i ünnep, már csak azért is, mert vasárnap történik, így részt vehet, ami a csütörtöki ünnepnapon, munkája miatt esetleg nem lenne lehetséges. Ettől persze, aki ott volt, és teheti, részt vehet a 15-i emlékünnepen is.