Látogatókat érintő változások léptek érvénybe a gyergyószentmiklósi kórházban

Baricz-Tamás Imola 2017. március 10., 16:29

A Gyergyószentmiklósi Város Kórházban változások léptek érvénybe. Ferenczy István igazgató ismertette a betegek látogatási programjának a változását és az osztályok lezárását. Az igazgató kitért arra is, miért volt szükség minderre.

Fotó: Baricz Tamás Imola

Gazdaságilag jól zárta a tavalyi esztendőt a városi kórház, ez azt is jelenti, hogy nincsen adóssága, ilyen szempontból az országban az első tíz kórház között van – tudtuk meg Ferenczy Istvántól. „Közösen a kollégákkal értük el ezt az eredményt”  ismertette elöljáróban a kórházigazgató. Az újabb rendelkezésekre térve pedig elmondta, több szempontból is nagy szükség volt a változtatásra, mind a látogatási program, mind az osztályok esetén.

Március 8-tól lezárták az osztályokat, belépőkártyát használnak az orvosok és nővérek. „Zárt rendszert alakítottunk ki, a betegek látogatása pedig 14.30-tól 18 óráig tart munkanapokon, szombaton és vasárnap pedig 13.30-tól 18 óráig, csak ilyenkor vannak nyitva az ajtók. Tudjuk, hogy mind a hozzátartozónak, mind a bent fekvő betegeknek fontos a látogatás, viszont a szabályt be kell tartani. A programot azért alakítottuk így, hogy a környező településekről érkezők a délutáni autóbuszokat elérjék”  ismertette az igazgató. A látogatókat pedig arra kéri, hogy tartsák be az időpontokat.

A szabályozással azt szeretnék elérni, hogy a hozzátartozók vegyék figyelembe a betegek intimitását, a kezelések alatti zavarás szűnjön meg, és a többi, szobában fekvő beteg kezelésének folyamatát se zavarják meg” – hangsúlyozta az igazgató.

A kórház osztályainak lezárása több okból történt: „Az elsődleges ok, amiért bevezettük  a belépőkártyák használatát, az a belső fertőzések megelőzése, az ebből adódó problémákat minél inkább vissza szeretnék szorítani, amúgy ezzel az intézkedéssel a rendelkezés előírásának is eleget tettünk. Továbbá a személyzet biztonságának az érdekét is szolgálja. Sajnos, nem egy esetben történt, hogy a kintről beérkezők miatt a személyzet veszélyeztetve volt. Többször előfordult az például, hogy alkoholos állapotban érkeztek látogatók, vagy pont olyan időben akarták a beteg hozzátartózójukat meglátogatni, amikor kezelés volt, vagy pont olyankor akartak az orvossal beszélni, amikor az éppen műtött. De történt olyan is, hogy éjszaka óhajtották a meglátogatni a beteget. Nem egy esetben az orvost, a nővért olyan szavakkal illették, lökdösték, ami nem helyén való, nemhogy egy kórházban, hanem úgy egyáltalán emberek között sem” – részletezte az igazgató. Hozzátette: nagyon sok gondjuk van azzal, hogy a beteglátogatási kultúra még nem alakult ki a térségben.”

Az igazgató jelezte, a beutalt beteget, a felvétel után elkísérik arra az osztályra, ahová éppen be kell feküdnie. „Az osztályok lezárása nem azt jelenti, hogy senki nem léphet be, mivel van csengő az ajtókon. Különleges esetekkel is számolunk, ezekre egyenként találunk megoldást” – tette hozzá.

A sürgősségi osztályon is többször történt atrocitás, ám ajtaja, akárcsak a kórház kapuja nyitva van, és nyitva is marad, viszont még kamerát szereltek fel a meglévők mellé, ugyanis volt arra is példa, hogy éppen a felvétel segített a problémás helyzet megoldásában. „Plusz kiadás a kamerák megvásárlása, felszerelése, de beláttam, a kollégákat meg kell védenünk” – mondta az igazgató.