Sepsiszentgyörgyön is megemlékeztek a székely szabadságról

Bíró Blanka 2017. március 10., 16:11

A szakadó eső ellenére több százan vettek részt péntek délelőtt Sepsiszentgyörgyön a turulszobornál megszervezett székely szabadság napi megemlékezésen. A sepsiszentgyörgyiekhez a kézdiszékiek is csatlakoztak.

Fotó: Bíró Blanka

Gazda Zoltán a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke emlékeztetett, hogy hivatalosan javasolta, hogy a teret nevezzék el a székely szabadságról, beadványáról a névadó bizottság kell döntsön. „Március 10-e próbatétel is. Ha nem leszünk elég sokan Marosvásárhelyen, csak utat nyitunk az újabb meghurcoltatásoknak, az ellenséges hatalom látja, hogy velünk bármit megtehet” – fogalmazta meg Gazda Zoltán. Kifejtette, a Székely Nemzeti Tanács nem kér sokat, csak annyit, hogy egy évben kétszer-háromszor „mozduljunk meg gyerekeink, unokáink jövőjéért”, az önkormányzatok pedig karolják fel a kezdeményezéseit.

„A szabadságért, a közösségünk jogaiért való kiállás most is aktuális, mert szimbólumainkat nem használhatjuk, nyelvi jogaink folyamatosan sérülnek, iskoláinkat elveszik, vezetőink, szervezeteink tevékenységét ellehetetlenítik” – fogalmazta meg Tóth Birtan Csaba. Sepsiszentgyörgy alpolgármestere hozzátette, elsősorban jelenlétünkkel, szülőföldhöz szabott létünkkel, annak tiszteletére és szeretetére nevelt gyermekeinkkel, hagyományaink ápolásával tudunk tenni önmagunkért.

„Nem tehetjük meg, hogy csendben, egy eldugott teremben emlékezünk vértanúinkra, majd lehajtott fővel menjünk haza, mint ahogy azt a marosvásárhelyi helyi hatalom szeretné. A vértanúink emlékéhez akkor válunk méltóvá, ha mi is kiállunk a közösségünk jogaiért, vállaljuk követeléseinket minden viszontagság ellenére” – fejtette ki az elöljáró.

A megemlékezésen Bancea Gábor református lelkipásztor mondott áldást, közreműködött a Kónya Ádám Művelődési Ház férfidalárdája. A tömegben ott volt Antal Árpád polgármester és Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke is.

A megemlékezést követően öt autóbusszal, és több gépkocsival indultak a háromszékiek a marosvásárhelyi rendezvényre, és tiltakozó felvonulásra.