Évek óta nem volt ilyen jó szezon a sípályákon

Dósa Ildikó 2017. március 10., 15:37

Míg a Madarasi Hargitán, a megye legmagasabban fekvő síközpontjában még tart a szezon, a többi sípályán már vagy nincs hó, vagy zárásra készülnek. A környékbeli sípályák üzemeltetői elégedettek az idénnyel.

„Azt hiszem, a körülményekhez képest elégedettek lehetünk. Évek óta nem volt ilyen jó telünk. Míg tavaly csak harminc napig ment a felvonó, ebben a szezonban száz napig egyfolytában működött” – közölte Benedek Lukács, a homoródfürdői Lobogó sípálya üzemeltetője. Úgy véli azonban – a megyében működő többi sípálya forgalmát tekintve is –, hogy a télen nem igazán volt jellemző a más években tapasztalt zsúfoltság. „A turizmus nagyon gazdaságfüggő. Akinek egy kis pénze van, elviszi azt az országból olyan helyre, ahol jobbak a pályák, a felvonók és a szolgáltatások” – magyarázta.

Elmondta, a Hargita megyei sírégiókat összefogó csíkszeredai egyesületnél felvetette egy kérdőíves felmérés szükségességét, amelyet véleménye szerint egyetemisták bevonásával lehetne megvalósítani. Ez sokat segítene a síelők igényeinek, elvárásainak felmérésében, hiszen „ha nem is tudnánk mindent megcsinálni, legalább tudnánk, mi az irány”, azonban – mint fogalmazott – nem mutattak erre hajlandóságot. Úgy véli, a Hargitán sokkal nagyobb potenciál van, a száz éve még virágzó Homoródfürdő pedig jelenleg sehol sincs, hiszen „ott egy rakás épület, és nem csinálnak velük semmit”. A maguk részéről hamarosan nekifognak a Lobogó panzió felújításához, ugyanakkor a sípályán is lenne „csiszolnivaló”, a csákányos felvonó lecserélését azonban nem tervezik.

„Ennél rosszabb soha ne legyen” – összegezte a szezont Székely Béla, a Bogdán sípályák üzemeltetője. Annak ellenére, hogy a téli vakációt leszámítva többnyire csak hétvégeken működtek a felvonók, ötvenöt napig tartottak nyitva. Becslése szerint a tavalyihoz képest húszszázalékos forgalomnövekedés volt a síközpontban. Ide többnyire Maros és Hargita megyéből érkeztek látogatók, azonban a szezon vége felé elég nagy számban voltak Szeben és Kolozs megyei síelők is. Még van hó a pályákon, és a meteorológusok a hétvégére havazást jeleztek a hegyekben, így egyelőre csak felfüggesztették a felvonók működtetését.

„A hónak köszönhetően biztosabb volt a mostani szezon a tavalyinál, az időjárás is jobb volt. Tavaly sokan nem hitték el, hogy amiért a városokban nincs hó, attól a hegyekben van, azért nem jöttek síelni. Idén ezzel sem volt gond, a városokban is volt hó bőven, így többen kimozdultak” – mondta Magyari Márta, a Havas Bucsin sípályák üzemeltetője. A legtöbb síző ide is Maros és Hargita megyéből érkezett, azonban bukaresti és Bihar megyei autók is szép számban megfordultak – közölte. Mivel még havasak a pályák, nem zárja ki a vasárnapi nyitást, azonban ha esni fog, a következő idényig leállnak a felvonók.