Játszótereket építenének a helyben maradó pénzből Udvarhelyen

Fülöp-Székely Botond 2017. március 10., 13:59

Mindenképp pozitív lépés lenne, ha a kormány jövőre megvalósítaná azt az elképzelést, miszerint a helyi és a megyei önkormányzatok teljes egészében felhasználhatnák a jövedelemadóból származó összeget – vélekednek Székelyudvarhelyen is.

Fotó: Barabás Ákos

A tervek szerint 2018. január elsejétől a helyi és a megyei önkormányzatok dönthetnének a 16 százalékos jövedelemadóból befolyó összegek elköltéséről, ami teljes egészében közvetlenül a költségvetésükbe kerülne – közölte nemrég Marosvásárhelyen Sevil Shhaideh régiófejlesztési miniszter, kormányfő-helyettes. Ennek megvalósításához azonban törvénymódosításra van szükség.

Jelenleg négyfelé oszlik a jövedelemadóból származó összeg: 30 százaléka az államkasszába folyik be, közel 42 százalékot visszaosztanak azoknak az önkormányzatoknak, ahonnan begyűjtötték, 11,25 százalékot kap a megyei tanács. A maradék 18 és 5 százalék pedig egy külön alapba kerül, amelyből támogatják a vidéki és városi önkormányzatok, valamint a megyei tanácsok költségvetésének egyensúlyban tartását. A pénzügyminisztérium 2016-ra érvényes kimutatása szerint országos szinten 27,8 milliárd lej folyt be a jövedelemadókból, ebből 9 és fél milliárdot tartottak Bukarestben.

A Székelyudvarhelyen tavaly befizetett jövedelemadók összegéről nem egyenek a városháza és megyei pénzügy adatai. 2016-ban valamivel több mint 54,11 millió lej jövedelemadót fizettek be Udvarhelyen, amiből 38,33 milliót kapott vissza a város – közölte Kedves Imre, a Hargita Megyei Közpénzügyi Adminisztráció igazgatója. Ezzel szemben Czika Edit, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal adók és illetékek szakosztályának vezetője csupán nagyjából 24 millió lejes befolyó összegről számolt be.

Egyértelműen pozitív változást hozna, ha a kormány megvalósítaná az elképzelést, hiszen ez egy lényeges lépés az önkormányzatok pénzügyi autonómiájának irányába – nyilatkozta lapunknak Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere. Mint mondta, az elmúlt években több olyan feladatkört is átruházott a kormány az önkormányzatokra, amelyekhez nem rendelt pénzügyi forrást, ezeket lehetne az anyagi többletből finanszírozni. Példaként a napközik, óvodák karbantartását és fenntartását említette. Ezenkívül lehetne korosztályos, az európai uniós normáknak megfelelő játszótereket is építeni.