Kezdődnek az országos szintű próbavizsgák

Hajnal Csilla (R) 2017. március 10., 12:38

A legtöbb nyolcadikos hétfőn találkozik először egy országos szintű megmérettetés tapasztalatával, igaz, még nem élesben, csak próbavizsgát szervez számukra az oktatásügyi minisztérium.

Fotó: Boda L. Gergely

Minden nyolcadikosnak, tizenegyedikesnek és tizenkettedikesnek kötelező részt venni a márciusban szervezett felmérőn, ám ha valaki igazoltan hiányzik ezeken a napokon, utólag nem kell bepótolnia. A jegyeket nem írhatják be az osztálynaplóba, csak ha a diák külön kérvényezi ezt – derül ki az oktatási minisztérium honlapján megjelent módszertanból. A termek videokamerákkal lesznek felszerelve, akárcsak a nyári vizsgákon, amikor viszont már élesben kell bizonyítaniuk a diákoknak, és a jegyek alapján dől el, hogy melyik diák hol folytathatja a tanulmányait.

Idén negyedik éve, hogy nemcsak a tizenkettedikeseknek szerveznek próbavizsgát tavasszal, hanem a tizenegyedikeseknek is. A rendelet célja, hogy a diákok időben megszokhassák az országos felmérés és az érettségi szabályait, ezáltal pedig jobb eredményeket érhessenek el a záróvizsgákon. A próbafelmérők eredményeit ugyanis kiértékelik majd a tanárok, a szülői értekezleten is megbeszélik, így a tizenegyedikesek még időben elkezdhetnek készülni az érettségire.

A nyolcadikos diákok számára hétfőn, március 13-án szervezik meg a képességfelmérőt román nyelv és irodalomból, kedden, március 14-én magyar nyelv és irodalomból, illetve szerdán, március 15-én matematikából. A próbaérettségit is ugyanezeken a napokon tartják a fent említett tantárgyakból. A tizenegyedik osztályosok románból, magyarból, matematikából és történelemből, a végzős középiskolások pedig románból, magyarból, matematikából, történelemből, fizikából, kémiából, biológiából, informatikából, földrajzból, logikából, érvelésből és kommunikációból, pszichológiából, gazdaságtanból, szociológiából és filozófiából adnak számot tudásukról. Március 17-én pedig a próbaérettségin részt vevő tizenkettedikesek számára szervezik meg a szakuknak megfelelő vizsgát.

Az ütemterv szerint az összes eredményt március 31-én teszik közzé. Ezeken a napokon sem szünetel a tanítás a próbavizsgákon való résztvevők számára, a megmérettetések lejárta után folytatódnak a tanórák.