Ahol nem pályáztak, ott elavult az informatikalabor felszereltsége

Molnár Rajmond 2017. március 10., 10:42

Több csíki iskola informatikai laboratóriumában is a szükségesnél kevesebb számítógép található. Mivel a következő tanévtől kötelező lesz a informatika  oktatása az ötödik osztálytól, fejtörést okozhat az infrastruktúra előteremtése.

Fotó: Pál Árpád

A jelenlegi kerettantervben – az 5-8. osztályos kötelező tantárgyak mellett – az informatika opcionális, azaz választható tantárgyként szerepel. A következő, 2017/2018-as tanévtől azonban egyéb változtatások mellett a heti egy informatikaóra is kötelező lesz a cikluskezdő ötödik osztályoktól. Mivel eddig az informatika mint tantárgy csak alternatív lehetőség volt a tanulók számára, a tanügyi illetékeseknek nem kellett különösebb hangsúlyt fektetniük a számítógépes laboratóriumok fejlesztésére, felszerelésére.

Miklós Csaba, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség informatikai oktatással foglalkozó tanfelügyelője érdeklődésünkre elmondta, a legutóbbi nagy számítógépes beruházás 2008-ban történt országosan, azóta pedig nem sokat változott a helyzet. „Akkor a legtöbb iskola részesült új számítógépekben, de a kapott gépek mennyisége nem úgy volt méretezve, hogy az  igazodjon az osztályokban tanuló diákok létszámához. Általában több mint húsz tanuló van egy osztályban, a beszerzésnél pedig olyan is lehetett, hogy egy iskola például csak tíz számítógépre tett szert. Továbbá azt is elmondhatjuk, hogy a legtöbb tanintézetben a számítógépek állapota már nem a kornak megfelelő. Ez országosan, így Hargita megyében is jellemző probléma” – fejtette ki a tanfelügyelő. Tehát – vonta le a következtetést – mindegyik iskolának van számítógépes laboratóriuma, viszont a legtöbb helyen azok nem megfelelőek. Hozzátette, ez egyébként nem csak vidéki tanintézetre jellemző, a városiakra is. Azt is megjegyezte, habár az utóbbi években néhány iskola szerezhetett be új számítógépeket pályázatok révén, sok helyen így is rossz a helyzet.

Az előbbi meglátásokat igazolta, amikor csíki iskolaigazgatóktól érdeklődtünk a témával kapcsolatosan. László Károly, a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója rámutatott, ők és szerinte a legtöbb általános iskola is ezzel a problémával küzd. „Mostanig az 5-8. osztályban az informatika mint tantárgy csak választható volt. Tehát finanszírozást sem nagyon lehetett fordítani a felszerelésekre. Az iskolák próbálták megoldani amiből és ahogyan tudták. Jelenleg egy számítógépes laboratóriuma van az iskolának, abban pedig 25 számítógép. Olyan is előfordul informatikaórán, hogy két tanuló használ egy gépet, a gépek pedig nem maiak” – fogalmazott az igazgató. Mint mondta, reméli, hogy szeptemberig az oktatási szaktárca kitalál valamit ez ügyben.

A csíkkozmási Dr. Boga Alajos Általános Iskola informatikai termében 21 számítógép található, egy osztály kivételével minden tagozat tanulójára jut egy gép informatikaórán – számolt be Csillag Ottó igazgató. Hozzátette, ők legutóbb tavalyelőtt tudtak tíz új számítógépet beszerezni pályázat révén. A kászonaltízi Dr. Lukács Mihály Általános Iskola számítógépeinek egy része régi, viszont egy pályázat révén ők is szereztek be nemrég új gépeket. A tanintézet két informatika laborjában 25 személyi számítógép található.  Ott is előfordul, hogy a diákoknak kettesével kell tanulniuk egy gépen informatikaórán – tudtuk meg András Ignácz igazgatótól.