Önkénteskednek a falustársaikért

Tamás Gyopár 2017. március 09., 22:22

Tizenhét felnőtt és nyolc gyermek jelentkezett önkéntesnek a Gyergyócsomafalvi Szociális Központban. Harmadszorra gyűltek össze a héten a segítségüket felajánlók, akik a hátrányos helyzetű falustársaikért szeretnének tenni.

Fotó: Tamás Gyopár

Tucatnyian vettek részt a keddi gyűlésen, melynek eredményeként lista készült a fogyatékkal élők névsorából. A polgármesteri hivatal névjegyzékeit, illetve a segítségre szoruló ismerőseikről készült saját listákat összefésülték, így húszra bővült a sérültek száma, és ugyanennyi rászoruló családot írtak össze, akiket meglátogatnak.

Húsvétra adománygyűjtést szerveznek, felhívást juttatnak el a község lakóihoz, melyben kérik, aki teheti, tartós élelmiszert, ruhaneműt, játékot, könyveket juttasson el a szociális központba, valamint lehetősége szerint pénzt, amit szintén tartós élelmiszerre fordítanak. Szándékukban áll csomagokat készíteni az adományokból, amelyeket átadnak húsvét előtt a listán szereplő személyeknek, hogy szebbé tegyék ünnepüket.

„Nem áll ezzel le a jótékonykodás, az önkéntesek hosszú távon vállalják, hogy a mindennapok gondjaiban is segítségére lesznek azoknak, akik igénylik, legyen szó bevásárlásról, takarításról, de szívesen meglátogatnák egy-egy beszélgetésre is őket” – fogalmazott Sövér Adél, a központ irányítója, az önkéntesek koordinátora. Arról is szólt, hogy terveik között szerepel egy napközis tábor rászoruló gyerekek számára, és a karácsonyi ünnepkörre is adományt gyűjtenek. Továbbá még jelentkezhetnek önkéntesek, és a segítségre szorulók listája is bővülhet, hiszen felkutatásuk folyamatos.

Megnyerte a sofőriskola tandíját

A MOL Románia és a Közösségért Alapítvány a MOL – Jogosítvány a jövőhöz program második kiírásának nyertesei között szerepel a nagy családból származó, munkanélküli, gyergyócsomafalvi, 20 éves Nagy Lóránt is. Összesen negyven nyertese van a kiírásnak, közülük öten Hargita megyeiek. A fiatalembernek a pályázat összeállításában a szociális központ segített, melynek eredményeként a gépjárművezetői engedély megszerzésével járó költségeket (tanfolyam és járulékos kiadások) fedezi a program. Nagy Lóránt a szerződéskötés után, még márciusban beiratkozhat a sofőriskolába és nyár vége felé vizsgára jelentkezhet.