Folyamatos gondot jelent az illegálisan lerakott szemét Udvarhelyen

Fülöp-Székely Botond 2017. március 10., 08:52

Az illegális szemétlerakás állandósult probléma Székelyudvarhelyen. A lakónegyedek szeméttárolóinál tapasztalható állapotokra folyamatos a panasz.

Fotó: Barabás Ákos

Eddig négy kamerát helyeztek üzembe, amelyek között van mozgatható is, ezért nem publikus, hol figyelik éppen a területet. A tervek szerint városszerte összesen ötvennégy térfigyelő kamerát szerelnek fel március végéig. Az elmúlt időszakban még nem működött a rendszer az optikai hálózat kiépítése miatt – tudtuk meg László Szabolcstól, a székelyudvarhelyi helyi rendőrség vezetőjétől. Érdeklődésünkre azt is közölte, hogy illegális szemétlerakás miatt tavaly több mint harminc büntetést róttak ki, idén egyelőre csupán négyet. Őket járőrözés során érték tetten a helyi rendőrök, de a kamerák felszerelése után sokkal intenzívebb megfigyelésre számíthatnak az illegális szemétlerakók.

A Kuvar-negyedben például az üzletek által felhalmozott, illegálisan lerakott szemét okoz folyamatosan kellemetlenséget – mondta el Ferencz István, a lakástulajdonosi társulás elnöke. „Az a valódi probléma, hogy nem lehet tudni, ki pakolja le” – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy már több alkalommal is kérvényezte a helyi önkormányzatnál, hogy kamerával figyeljék a területet. Amíg ezt nem oldják meg, addig nem hajlandó a lakókkal többletdíjat fizettetni a szemétmennyiség miatt.

A szeméttározók nem a lakóbizottságok tulajdonai, így semmilyen eszközük nincs az illegális szemetelés megszüntetésére, nem is érti, miért tőlük kérik számon – mondta megkeresésünkre Szolga Tibor, a Bethlen-negyedi 5-ös számú lakástulajdonosi társulás elnöke. A lakószövetségi elnökök feladata az, hogy összeszedjék a szolgáltatásért járó pénzt és eljuttassák a szolgáltatónak, nem az, hogy megfigyeljék a szeméttárolókat – tette hozzá.

Éjszaka gyarapodik az illegális szemét

A lakószövetségek elnökei minden család postaládájába felhívást küldtek arról, hogy ne tegyék a kuka mellé a szemetet, illetve hogy mit kell tenni a többlethulladékkal, ugyanis a szemétszállító vállalat lefényképezi és kiszámlázza a lakástulajdonosi társulásnak a többletszemét elszállítását – mondta el Barabás Zsuzsanna, a Kós Károly Lakótársulás elnöke. Ő azt tapasztalta, hogy éjjel vagy hajnalban kerülnek a kukák mellé az illegálisan lerakott szeméthalmok, legutóbb például egy WC-tartály, dobozok, és egy fotel részei. Igazságtalannak tartja, hogy a lakók, akiközül többen kisnyugdíjasok, fizetik annak a többletszemétnek az elszállítását, amit más dob ki.