Óriástartályokat szállítottak, bedugult a forgalom

Barabás Hajnal 2017. március 09., 16:37

A Csíki-medencén is áthaladt az a konvoj, amely Brăila városából Marosvásárhelyre szállította a négy erjesztő tartályt. Emiatt csütörtökön nehézkesen haladt a forgalom az érintett utakon. Jelenleg Udvarhelyen tartózkodnak.

Fotó: Pál Árpád

A csíkszeredai Brassói úton haladtak át szerdán délelőtt tíz óra körül a hatalmas tartályokat szállító járművek, rendőri kísérettel, speciális fényjelzéssel kötelezve az autóvezetőket figyelmesebb közlekedésre. Ugyanakkor időszakos forgalomkorlátozásra is sor került a konvoj útja során. A villamosenergia-, telefon- és kábeltévé-szolgáltatók pedig a vezetékhálózatot kellett eltávolíttatniuk ideiglenesen a konvoj útjából. Mint a szállítást végző cégtől megtudtuk, a tartályokat Brăila városából Marosvásárhely irányába, Nyárádtőre szállítják.

A Facebookon autóvezetők nehezményezték, hogy a Hargitán átvezető úton, Csíkszereda és Székelyudvarhely között csak egy sávon lehetett a szállítás ideje alatt közlekedni, emiatt hosszú kocsisor alakult ki.


Megbénult a székelyudvarhelyi autósforgalom

A kórház melletti körforgalomnál tartózkodnak most a kamionok – jelentette a helyszínről délután fél ötkor a kollégánk, tudatva, hogy bő percekbe telik, míg egy jármű áthalad a szűk körforgalmon. A tervek szerint a szállítójárművek a lezárt – egyébként egyirányú – Bethlen utcán haladnak végig, szemben a forgalommal, majd a városközpontot megkerülve a Tamás Áron utcán át hagyják el a várost. Mindezt lassú tempóban, hiszen a szakembereknek az útban lévő vezetékeket meg kell emelniük.

FRISSÍTÉS – Túl az egyik, benne a másik körforgalomban

Áthaladt a Bethlen utcán, és a Küküllő szálloda melletti körforgalomnál van a konvoj – jelentette a kollégánk délután fél hatkor. Mint a polgármesteri hivatal műszaki igazgatójától megtudta, profi szállítószakemberek tartanak a konvojjal, akik két hete már végigjárták az útvonalat, hogy meggyőződjenek, biztonságosan át lehet haladni a városon. Egyébként mindezért külön illetéket kellett fizetniük, illetve vállalták, hogy az esetleges károkat megtérítik.

Legutóbb 2013-ban számoltunk be hatalmas méretű ciszternák szállításáról, akkor a Heineken Románia megbízásából a Hollandiában gyártott, egyenként húsztonnás, sör erjesztésére használandó, hét és fél méter széles, valamint hat és fél méter magas tartályokat szállították szintén Brăilából Csíkszeredába.