Büntetik az oltást visszautasító kutyatulajdonosokat

Bíró Blanka 2017. március 08., 21:00

Borsos bírságra számíthatnak azok a háromszéki gazdák, akik visszautasították a házi kedvenceik beoltását.

Fotó: Kristó Róbert

Sikó Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője lapunknak elmondta, a napokban befejeződött a kutyák és macskák veszettség elleni oltáskampánya. Az akció során az állatokat beoltották, behelyezték a mikrocsipet, féregtelenítettek – mindez (pluszban az egészségügyi könyv, az országos elektronikus adattár frissítése) átlag 30 lejbe került a gazdának, mert a vakcinát és annak beadását az igazgatóság finanszírozta.

A főállatorvos hangsúlyozta, a kampány sikeresnek bizonyult, a megye területén a kutyák mintegy 75 százalékát, míg a macskák 15 százalékát sikerült immunizálni. Ez előrelépést jelent, mert tavaly a kutyáknak csak a felét, a macskáknak pedig a tizedét tudták beoltani veszettség ellen. Az oltást folytatják azoknál az ebeknél, melyek a kampány során még nem töltötték be az oltásra javasolt legalább két hónapos kort. Itt továbbra is érvényes a kedvezmény, a többi esetben viszont már a teljes költséget kell állnia az állat tulajdonosának.

A főállatorvos ugyanakkor felhívta a figyelmet, szigorúan büntetik azokat, akik visszautasították az oltást, hiszen annak beadatása kötelező. A kampány során Kovásznán és környékén hozzávetőleg 35 tulajdonos utasította vissza a vakcina beadatását, Uzonban hat gazda, Bodzavidékén pedig félszázan tagadták meg a törvényes kötelezettséget. Ők most a jogszabály szerint 400–600 lejes bírságra számíthatnak. Az első húsz büntetőcédulát már ki is küldték. Sikó Barabási elmondta, az oltást visszautasítók mindenféle kibúvót kerestek, például arra hivatkoztak, hogy nem is az övék a kutya, pedig az állat az ő udvarukon volt láncra verve.