Szülőföldön magyarul: hamarosan lezárul a támogatásigénylés

Molnár Rajmond 2017. március 08., 18:22

Naponta mintegy kétezer támogatási igénylés érkezik be az RMPSZ csíkszeredai székhelyére a Szülőföldön magyarul támogatási program keretében. A pályázatokat március 17-ig lehet elküldeni, eddig közel huszonötezer kérelmet nyújtottak be.

Fotó: Gecse Noémi

Január végétől lehet igényelni a nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatásokat, illetve a hallgatói támogatást a 2016–2017-es tanévre a Szülőföldön magyarul program keretében. A romániai igényléseket összegyűjtő Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) csíkszeredai székhelyére eddig több mint 24 ezer igénylés érkezett be – tájékoztatott a programot koordináló Ady-Kovács-Ferenczi Noémi. Hozzátette, a tapasztalat szerint mindig az utolsó napokban érkezik be a legtöbb igénylés, de már így is naponta közel kétezret kapnak. Közölte, folyamatos az érdeklődés, rengetegen hívják őket a dokumentumok megfelelő kitöltésével kapcsolatosan.

A problémák elkerülése végett a koordinátor arra kéri a támogatást igénylő szülőket, hogy érvényes személyigazolvány másolatot küldjenek be, valamint a mellékletek is feleljenek meg a követelményeknek. Továbbá minden kért adatot töltsenek ki az űrlapokon. Megjegyezte, ha valaki véletlenül hiányos kérelmet küld be, a dokumentumok pótlására lesz lehetősége az igénylési időszak lejárta után is. Ebben az esetben a feladott kérelem borítékjára rá kell írni, hogy hiánypótlás. A koordinátor azt is hangsúlyozta, fontos, hogy a támogatást kérelmezők minél hamarabb küldjék el az igényléseiket, ne hagyják utolsó percre.

Az öszegekről

A nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatás értéke 22 400 forintnak, a hallgatói támogatás pedig 2800 forintnak megfelelő lej. A támogatásokat a magyar képzésben részt vevő óvodások, iskolások szülei, továbbá egyetemisták igényelhetik. Az igénylési időszak március 17-én ér véget. A beérkezett kérelmeket a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége feldolgozza, és az igényléseket felterjeszti a támogatást odaítélő Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, amely döntési javaslatát a Bethlen Gábor Alap bizottságához nyújtja be, ez várhatóan a nyár folyamán történik meg. Akinek a bizottság megítéli a támogatást, az – ahogy az előző években is – banki átutalással kapja meg a pénzt. A szükséges űrlapokat le lehet tölteni a program honlapjáról, a pedagógusszövetség ugyanakkor minden megyei szervezetéhez küldött ki pályázati csomagokat. Ezeket a gyerek által látogatott tanintézetben is lehet kérni. További információkat telefonon is igényelhetnek az érdeklődők a 0266–244450-es számon. Az igényléseket a csíkszeredai RMPSZ székhelyére kell címezni, vagy elvinni személyesen.