Litvániában alkothat a szárhegyi grafikusművész

Balázs Katalin 2017. március 07., 16:51

Kettős lehetőségre nyílik alkalom egy projekt kapcsán Ferencz Zoltán (Bütyök) számára. A szárhegyi Művészeti és Kulturális Központ művészeti vezetője partnerkapcsolatokat épít, és Litvániában alkot európai képzőművésztársaival április 2–30. között.

Fotó: Pethő Melánia

Újabb Hargita megyei képzőművész öregbíti térségünk jó hírnevét – adta hírül Hargita Megye Tanácsa. „Ismét részt vehet egy Hargita megyei képzőművész a nemzetközi képzőművészeti CreArt projektben. Ezúttal Ferencz Zoltán azon négy, a CreArt hálózatot alkotó városok képzőművészeinek egyike, Marcello Nitti (Olaszország), Matias Lopez Iglesias (Spanyolország) és Alma Trtovac (Horvátország) mellett, akik több hétig alkothatnak a Kaunasban megszervezett rezidens művészek program keretében” – áll a közleményben. Megtudtuk: a litvániai partnerszervezet finanszírozza a képzőművészek utazási költségeit Kaunasba, a stúdió használatát és a szállást. Ezen felül havi járandóságot és anyagokat is biztosítanak a résztvevőknek.

A szárhegyi grafikusművész, akit nagyon sokan Bütyökként ismernek elmondta, miként jutott a kiválasztott négyek közé. Nyílt pályázatra jelentkezett, adatait, porfólióját kellett feltöltenie a pályáztató honlapjára. Aztán értesítés érkezett: ő a kiválasztott.

„Mint a központ művészeti vezetője egyik célom új partnerkapcsolatok megalapozása” – nyilatkozta a Gyergyói Hírlapnak Ferencz Zoltán. A szárhegyi művészeti központnak már van cserekapcsolata, többek között a Budapest Galériával. Ők egy hónapra egy művészt látnak szívesen, cserébe pedig a szárhegyi táborokba évente két művészt küldenek Magyarországról. Hasonló együttműködésekre gondol a művészeti igazgató. „Képzőművészként szeretnék egy másfajta világot megtapasztalni” – jelentette ki, de hozzátette: az sem mellékes, hogy az angol nyelv gyakorlására is kitűnő az alkalom.

Kíváncsian indul az útra, azt is tudja, alkotásait nem csak az új környezet fogja befolyásolni, hanem olyan „földi” korlátok is, mint a repülővel való közlekedés. Úgy tervezi, az egy hónap alatt készített alkotásaiból természetesen hagy a meghívóknak is, de haza is szeretne hozni. Az viszont nem mindegy, hogy mekkora vászonra készül a grafika, milyen módon tudja szállítani. A témáit már tudja: „korábban a Tízparancsolattal és a hét fő bűnnel foglalkoztam, most a sorozatot a hét szentséggel és Luther 95 tételével szeretném folytatni.”

A CreArt projekt eddigi kedvezményezettjei
A programban tíz partnerország (Spanyolország, Románia, Olaszország, Hollandia, Litvánia, Csehország, Portugália, Ausztria, Norvégia és Horvátország) tizenhárom intézménye vállalta, hogy elősegíti a képzőművészet mobilitását, közelebb hozza a helyi trendeket a globális körforgáshoz, és az alkotás szakmai folyamatait szélesebb körben ismertetve motiválja a fiatalokat a folyamatok követésére. Eddig tíz Hargita megyei képzőművész élvezte ennek előnyeit, 2013-tól nemzetközi kiállításokon, neves képzőművészek által vezetett műhelymunkán vehetett részt Márton Ildikó, Veres Imola, Gidó Szende Melinda, Berze Imre, Bartis Elemér Márton, Kovács Kinga, Fülöp József, Iochom Zsolt, Zsigmond Adél és Fodor Zsuzsánna. A sort Ferencz Zoltán folytatja.