Ünnepel a színház: olyan fotókat várnak, amik el sem készülhettek volna

Székelyhon 2017. március 07., 15:33

Az köztudott, hogy a színházi előadást fotózni nem szabad, de a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház most mégis várja azokat a felvételeket, amelyeket a nézők az előadás alatt készítettek.

Fotó: Boda L. Gergely

A színházi világnapot, illetve megalakulásának évfordulóját ünnepli március 27-én a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház. 1961-ben a Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése által elfogadott határozat alapján március 27-én van a színházi világnap. A célja e napnak az, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – jelentőségére, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

Szintén ebben a hónapban ünnepli a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház mindkét társulata megalakulásának évfordulóját. A Tompa Miklós Társulat 71 évet, a Liviu Rebreanu Társulat 55 évet tölt.

A többszörös ünnepet egész napos rendezvénysorozattal ünnepli meg a színház, amely március 27-én képző- és fotóművészeti kiállításra várja a közönséget, valamint két előadásra, 17 órától a kisteremben az Ophelio Barbaro búcsúzik című irodalmi szimpóziumra Kovács András Ferenc teátrumi verseiről a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház és a Fiatal Írok Szövetsége közös rendezvényére, amelyre a belépés díjtalan. 20 órától ugyancsak a kisteremben Kovács András Ferenc: Theatrum mundi című költői estjére várják az érdeklődőket. Az előadás időtartama 1 óra 50 perc (egy szünettel). Végül 22 órától egy rendhagyó eseménysorozaton vehetnek részt a színházrajongók: A Nemzeti Színház belső terei – A színház éjszakája címmel.

A kiállítás szervezői a színház tulajdonában lévő archív fotók mellett számítanak a nézők hozzájárulására is. Olyan régi fényképeket várnak, amelyeken a társulatnak egykor otthont adó Kultúrpalota látható, valamint a Nemzeti Színház új épülete. Szívesen fogadják az egykori színészekről, valamint a jelenlegi társulat színészeiről készült régebbi fényképeket is, illetve olyan, tiltott felvételeket, amelyeket egykori előadásokról készítettek a szabályt mellőző, bátrabb nézők. A felvételeket a színház nem tartja meg, másolatot készít azokról, és visszaadja a tulajdonosának.