Székely- és városzászló nélkül marad a csíkszeredai városháza

Kovács Attila 2017. március 06., 11:22

Miután a tanácsteremből már korábban eltávolították, a csíkszeredai városháza homlokzatáról is le kell venni a székely zászlót és a város két lobogóját. A Marosvásárhelyi Ítélőtábla döntése után nem maradt a városnak jogorvoslati lehetősége.

A Marosvásárhelyi Ítélőtábla elutasította azt a rendkívüli perorvoslati kérelmet, amelyet Csíkszereda polgármestere nyújtott be, a zászlók eltávolításáról rendelkező jogerős ítélet megsemmisítését kérve. A kérést a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) által indított per másodfokú tárgyalása után hozott, a város számára kedvezőtlen ítélet után nyújtották be, kifogásolva azt is, hogy a bíróság Füleki Zoltán alpolgármester magánszemélyként benyújtott perbe avatkozási kérelmét sem vette figyelembe. Akárcsak korábban, ő ezúttal is azért kérte beavatkozásának elfogadását, hogy a fellebbezés elutasítás esetén a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhasson jogorvoslatért.

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere szerint a jelenlegi helyzetben szélmalomharcot folytatnak, és ismétlődő, egy kaptafára húzott történetekről van szó. „Természetesen nekünk kötelességünk, mint magyar embereknek és az egyik legfontosabb székelyföldi város vezetőinek, hogy beavatkozzunk, és minden törvényes lehetőséget kihasználjunk, de a megnyugtató és mindezekre megoldással szolgáló jogorvoslatnak a parlamentben kell megtörténnie, törvénymódosítás által. Erre kapacitáljuk a képviselőinket, szenátorainkat, akik ezen is fognak dolgozni. Addig, amíg ez nem történik meg, bárki bármibe beleköthet, szórakozhat, akár átírhatja egy bírósági döntéssel a magyar nyelv szabályait is” – magyarázta az alpolgármester.

A székely- és városzászlók eltávolításáért a Dan Tanasă vezette egyesület 2015-ben indított pert, a törvényszékhez benyújtott keresetlevél szóhasználata szerint a „Székely Nemzeti Tanács székely zászlóként is ismert” lobogóját törvénytelenül tűzték ki a városháza homlokzatára, akárcsak a két, „piros csíkos fehér zászlót”, amelyet Csíkszereda zászlójaként ismernek. A zászlók levételét a 2001-ből származó 1157-es kormányhatározat, illetve az 1994-ből származó 75-ös törvény előírásaira alapozva kérték, kiemelve, hogy más országok lobogóit csak román zászlóval együtt, hivatalos látogatások, ünnepségek, nemzetközi fesztiválok alkalmával szabad kitűzni. „Romániában egyetlen személy vagy szervezet arra vonatkozó joga sem ismert, hogy középületre tűzzön ki egy általa elfogadott, sajátos jelképet hordozó zászlót” – olvasható az egyesület érvelése a keresetlevélben. Az ADEC úgy értékeli, egy ilyen zászló középületre vagy közterületre való kitűzése „az entitás hivatalos létezésének hamis látszatát kelti, és azt, hogy ez a romániai helyi hatóságokhoz tartozik”.