Sereghajtóként az ASA pontot rabolt a Steauától

Horváth Bálint Ottó 2017. március 05., 12:14

Hatékony játékával a Marosvásárhelyi ASA pontot szerzett a Bukaresti Steaua otthonában a labdarúgó 1. Liga alapszakaszának 26., utolsó fordulójában.

Fotó: Facebook.com/FC Steaua București

Az utóbbi időben gyengélkedő fővárosiak otthonában jól tartotta magát az ASA, a szombati meccs első félidejében viszont hátrányba kerülhetett volna a vendégcsapat: Denis Alibec azonban a 26. percben mellé lőtte a Gaston Mendy kezezése miatt megítélt tizenegyest. Szünet előtt ismét az Astrától érkezett támadó hagyott ki nagy helyzetet, lövését Eduard Pap a kapufa segítségével hárította. 

Idei első gól a bajnokságban

Pihenő után továbbra is bátran játszott, több lövésig is eljutott Ilie Stan legénysége. Hatalmas meglepetésre a 65. percben vezetést szerzett, miután Antonio Jakolis a tizenhatoson belül szabálytalankodott Andrei Sinnel szemben, a büntetőt pedig Marius Constantin magabiztosan belőtte a vásárhelyiek korábbi hálóőre, Eduard Stăncioiu kapujába – ezzel megszerezve az ASA idei első bajnoki gólját.

Marad az ASA és az ACS Poli büntetése
A Nemzetközi Sportdöntő-bíróság (TAS) visszautasította a Marosvásárhelyi ASA fellebbezését, így a klub marad azzal a 3 pontos büntetéssel (a bajnokságot további hat pont levonásával kezdte), amelyet a Román Labdarúgó-szövetség licencadó bizottsága decemberben szabott ki a tartozások miatt. Szintén kedvezőtlen döntés született a Temesvári ACS Poli ügyében, ugyanis a svájci székhelyű szervezet helybenhagyta a hazai szövetség által a szezon elején kirótt összesen 14 pontos büntetést, mivel a csapat az elmúlt bajnokságban nem teljesítette a ponthatárt, illetve adósságai is voltak.

A végén kellettek Pap védései

Mindössze nyolc percig tartott az ASA előnye, mivel a második félidőben becserélt Harlem Gnohere egyenlített. Az utolsó negyedórában felerősödtek a Steaua támadásai, a végén Alibec és Fernando Boldrin nagy helyzeteinél azonban az újabb kiváló meccset maga mögött tudó Eduard Pap bravúrral védett, így megőrizte csapata számára az értékes döntetlent.

Bizakodva várják a folytatást

„Mióta a csapathoz jöttem, csak ezen a mérkőzésen tudtuk megszerezni az első gólunkat a bajnokságban, és természetesen elégedett vagyok. A játékosok megpróbáltak úgy játszani, ahogyan megbeszéltük, és szerencsével nyerhettünk volna. Igazságos döntetlen született, mindkét oldalon sok helyzet volt, jobban tetszett az én csapatom játéka. Ez az eredmény bizalomra ad okot az alsóházi rájátszásra, ahol van esélyünk elkerülni a kiesést” – mondta a mérkőzést követően Ilie Stan, az ASA vezetőedzője.

Idegenben kezdenek

Az ASA a büntetések miatt 12 ponttal (a pályán 21-et szerzett), öt győzelemmel, hat döntetlennel és tizenöt vereséggel a 14., utolsó helyen zárta a bajnokság alapszakaszát. Hétvégén kezdődik az alsóházi rájátszás, amelyben megfeleződnek a csapatok pontszámai, a vásárhelyi együttes idegenben, az első helyezett otthonában kezd.    

Labdarúgó, 1. Liga, alapszakasz, 26., utolsó forduló, Bukarest, Nemzeti Aréna, 3000 néző:
Bukaresti Steaua–Marosvásárhelyi ASA 1–1 (0–0),
gólszerzők: Gnohere (73.), illetve Constantin (65., büntetőből).
Steaua: Stăncioiu – Popescu, Bălașa, Moke, Momcsilovics – Pintilii (Boldrin, 46.), Muniru – Jakolis, De Amorim, Tănase (Gnohere, 53.) – Alibec. Vezetőedző: Laurențiu Reghecampf.
ASA: Pap – Velayos, Rouglakasz, Constantin, Mendy – Mureșan, Balgiu (Petriș, 90.), Ferfelea (Andre, 66.), Nicoliță, Sin – Bâtfoi (Lemnaru, 83.). Vezetőedző: Ilie Stan.
Vezették: Iulian Călin (Ştefăneşti, Argeş), Valentin Avram (Bukarest), Daniel Mitruți (Craiova)

További eredmények a 26. fordulóból
Szombat:
Temesvári ACS Poli–Concordia Chiajna 1–1 (0–1),
gólszerzők: Șeroni (90.), illetve Albu (10.).
Vasárnap:
20.30 CS U Craiova–Medgyesi Gaz Metan,
20.30 Zsilvásárhelyi Pandurii–Bukaresti Dinamo,
20.30 Kolozsvári CFR–FC Viitorul.
Hétfő:
18.00 FC Voluntari–Jászvásári CSMS,
20.30 Astra Giurgiu–FC Botoșani.